MIBE Hírlevél – 2023. november

 

Vállalkozásindítási útmutató független információs tanácsadóknak

“Mit vegyek figyelembe, mielőtt saját vállalkozást indítok?” Az AIIP segíthet ebben! – Rengeteg nagyszerű forrás áll rendelkezésre egy kisvállalkozás elindításához. De az AIIP tudja, hogy az információs vállalkozók egy kicsit mások. Ezért létrehoztunk egy egyedülálló útmutatót, amely a sikeres független információs szakemberek (IIP-k) betekintését tartalmazza.

A 2023-as, frissített kiadás tartalma:

  • Mit jelent független információs tanácsadónak lenni?
  • Hogyan döntheted el, hogy független információs tanácsadó megfelelő tevékenység-e számodra?
  • Az független információs tanácsadók által elfogadott üzleti modellek
  • Lépések a vállalkozásalapítás során
  • Márkaépítés, marketing és értékesítési stratégiák info-profik számára.

A 39 oldalas letölthető anyag forrása: AIIP

 

Angolszász vállalati információs tanácsadók szakmai forrásai

A COVID lezárások és virtualizált konferenciák időszakában rájöttem, mennyire értékelem az információs tanácsadók véletlenszerű interakcióit, és hiányoznak a konferenciák alatt a liftre várva vagy kollégákkal kávézós véletlenszerű beszélgetések. Ezért úgy döntöttem, hogy újra felfedezem a virtuális találkozóhelyeket és beszélgetős csoportokat, amelyeket a vállalati könyvtárosok és információmenedzserek gyakran látogatnak.

Ezek között kiemelkedőek a Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP) két csoporja: – a Commercial, Legal & Scientific Information Group, amelynak jogi és vállalati könyvtárakban is vannak tagjai, valamint a Knowledge and Information Management Interest Grouppal, amely egy nagy csoport, vállalati, köz- és felsőoktatási könyvtárosokkal.

Egy másik szakmai közösség, különösen észak-amerikai vállalati könyvtárosok számára, a Special Libraries Association. Azok a közösségek a leghasznosabbak vállalati információmenedzserek és könyvtárosok számára, amelyek a üzleti és pénzügyi irányultságúak, ide értve a vállalati, köz- és felsőoktatási könyvtárosokat is, valamint az iparágspecifikus közösségeket, például a vegyipar, mérnöktudományok, gyógyszerészet és egészségügyi menedzsment. Az utóbbi közösség különösen aktív, ezévig saját éves találkozóját rendezte meg, amelyen olyan tartalmak és szolgáltatók vettek részt, amelyek érdekesek a gyógyszeripari szektor könyvtárosai számára.

A vállalati könyvtárosok és információmenedzserek számára a általában leghasznosabb szervezetek azok, amelyek az ő specifikus iparágukban vagy piacukon működnek. Például az American Association of Law Libraries otthont ad a Private Law Librarians & Information Professionals Special Interest Sectionnak, több mint 1300 taggal. A PLLIP SIS webináriumokat, éves gyűléseket, Twitter hírfolyamot és az On Firmer Ground blogot szervez, mindezek a magánügyvédi könyvtárosok számára fontos kérdésekre összpontosítanak.

Egy másik megközelítés a vállalati könyvtárosok közötti információcserhez, hogy olyan csoportokat és eseményeket keresünk, amelyek a vállalkozással- vagy iparággal kapcsolatos kutatásra összpontosítanak.

Ezek közül a legnagyobb általános üzleti könyvtárosi közösség a BRASS, a Reference and User Services Association Business Reference and Services Sectionja, amely az American Library Association tagja. A nyilvános Facebook-oldaluk https://www.facebook.com/ala.rusa.brass/ korlátozott információt kínál; a beszélgetések csak a tagoknak állnak rendelkezésre.

A kurrens üzleti kutatások legtartalmasabb – 25 éve működő – levelezőlistája a BUSLIB-L, amely az üzleti könyvtárakat érinti vállalati, akadémiai és közösségi megközelítésben. A Facebookon és a LinkedInen működő párhuzamos csoportok nem aktívak.

Egy másik érdekesség lehet a Business Librarians csoport a Facebookon. Ez a témára összpontosító csoport magában foglal akadémiai, köz- és vállalati könyvtárosokat; habár a bejegyzések jelentős része köz- és felsőoktatási könyvtárosoktól származik, a tagok rendszeresen osztanak meg olyan információforrásokat és technikákat, amelyek hasznosak lehetnek a vállalati könyvtárosok és információmenedzserek számára is.

Habár a vállalati könyvtárak egyes aspektusai, különösen egy profitcentrikus vállalaton belül való munkavégzés specifikumai nem kerülnek sok szóba információs tanácsadói közösségekben, a vállalati könyvtárosok olyan csoportokat találhatnak, amelyek iparági igényekre összpontosítanak. (Mary Ellen Bates; ref: MG) – F: Springer Nature

 

Közösségi iroda vállalkozás – The Library néven

Brüsszel gyakran mutogatott szecessziós Maison Saint-Syr épületétől az Ambiorix téren, az EU-negyedtől gyalog 3 percre található a The Library coworking office, azaz közösségi iroda. Nevét – The Library link (A Könyvtár) – a hálózat dán tulajdonosa adta, azaz a dán könyvtárimázs köszön vissza Belgiumban. Az irodában ezért is tapintható a hygge, mely a dán nyugalom és öröm kifejezése. A hálózat további irodákat is üzemeltet a városban. Igaz, a covid-járvány miatt az egyiket be kellett zárni.

Az iroda szolgáltatásai kiterjednek az ad-hoc bentdolgozásra, a tartós irodabérletre, irodai fizikai és személyes infrastruktúrára, székhelyszolgáltatásra, tárgyalóhely biztosítására, kerthasználatra, kerékpár-kölcsönzésre. Segítenek a helyi kapcsolatok építésében, információk nyújtásában, amiben – a helybiztosítás mellett – ki is merül könyvtári jellegű tevékenységük. Kényesen ügyelnek zöld gyakorlatukra és ebből adódó imázsuk fenntartására. Évente kétszer, tavasszal és karácsonykor rendeznek partyt, kapcsolatépítés céljára.

Honlapjukon fél napos térítésmentes próba-bérlést kínálnak az érdeklődőknek. Helena, Greener Habits Officer a KIT-nek elmondta: a coworking-piac az utóbbi években felpörgött, sok konkurensük jelent meg. Fennmaradásuk záloga az exkluzív helyszín mellett az irodabérlet-szolgáltatás. (MG) – F:  KIT Hírlevél, 2023. okt. 15.

 

Alkotmánybíróság: Nem nyilvános, mennyit keresnek az Országos Bírósági Hivatal vezetői

A személyes adatok védelme erősebbnek bizonyult az adatnyilvánosság jogánál, ezért az Ab nem semmisítette meg az adatkiadást megtagadó bírósági ítéletet. A panaszos – akinek ügyvédje egyébként a súlyos betegsége miatt a méltó halál jogáért harcoló Karsai Dániel – szerette volna megtudni, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) különböző vezetői az alapfizetésükön kívül többféle címen mennyi jövedelmet kapnak. Ezt az OBH elutasította. A Fővárosi Törvényszék ugyan kötelezte a „nem vitatottan közpénz felhasználásával kapcsolatos adatok” kiadására, de fellebbezés után az Ítélőtábla ezt megváltoztatta. F: HVG, 2023. nov. 10.

 

Rogán: Nem kell félni attól, hogy az államra bízzuk az összes személyes adatunkat, a Facebook már most többet tud rólunk

Rogánék sem titkolták, hogy adatkezelési szempontból a DÁP jelentős váltás, hiszen szakít azzal az évtizedes adatkezelési gyakorlattal, hogy minden személyes adat célhoz között felhasználásához külön-külön engedély kell. A miniszter megfogalmazása szerint efölött eljárt az idő, “át kell lépni a sólyomi idők joggyakorlatán az adatkezelés terén” (Sólyom László nemrég elhunyt volt államfőnek a ‘90-es években még alkotmánybíróként és az Ab elnökeként alkalmazott gyakorlatára utalt – a szerk.).

Mint kiderült, az átlépést a kormány azzal kezdi, hogy a DÁP kerettörvény mellett benyújt egy újabb Alaptörvény-módosítást is, ami mindössze kétmondatos lesz, és lényegében annak a jogszabályi keretét teremti meg, hogy a DÁP használatával összességében járuljon hozzá az állampolgár ahhoz, hogy számtalan személyes adatát az állam kezelje. Az Alaptörvény-módosítás szövege pedig valami olyasmi lesz, hogy Magyarországon az ügyek digitális intézése elsőbbséget élvez, ehhez az állam egyetlen digitális azonosítót biztosít, és kezeli is az összes személyes adatot.

Ami az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokat, félelmeket illeti, Rogán Antal megnyugtatott: uniós szabályokhoz kell alkalmazkodni és a magyar adatvédelmi szabályozás is az egyik legerősebb Európában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lenne az az állami szerv, ahol ennek a digitális adatfeldolgozásnak minden formája megjelenne anonimizáltan. – F: HVG, 2023. nov. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük