MIBE Hírlevél, 2022. május-június

 

MIBE-klub: Tájékoztatást segítő alkalmazás – amerikai tapasztalatok – hanganyag

Elérhetővé vált a 2022. máj. 11-i vitruális klubjának hanganyaga. Meghallgatható a honlapon, vagy közvetlenül e link segítségével. A téma szöveges anyagai: /tovabbi-adatok-a-rutgers-egyetemen-zajlo-chat-referenszrol/

Az ügyfélnek az elkötelezettség számít, sokkal kevésbé az adatbázisok

Mary Ellen Bates: – Amikor vállalati információs központokat otthagytam és elkezdtem a vállalkozásomat, attól tartottam, hogy le kell hagynom az összes drága előfizetési adatbázist, amihez alkalmazottként hozzáfértem. Aggódtam, hogy a megszokott professzionális eszközök nélkül nem tudom igazolni szavaimat vagy szakértelmemet ügyfeleimnek.

De rövidesen rájöttem: nem érdekli őket, milyen eszközöket használok. (A könyvelőket sem a használt szoftverük alapján értékelem, hanem mások ajánlásai alapján.) Prioritásaimat szeretnék megismerni, és elkötelezettségemre kíváncsiak.

Évek teltek el, míg egyik ügyfelem megkérdezte, hogy van-e hozzáférésem egy adott adatbázishoz. Emlékszem, mennyi időbe telt, míg rájöttem, hogy amikor az ügyfelek „D&B jelentést” kértek, valójában csak egy jól szervezett áttekintést kértek a cégről, és a márkanevet a versenytárs általános mutatójaként használták

Néhány évvel ezelőtt egy AIIP éves konferencián Jan Davis (Blue Sage Research) mesélte: felfogadott valakit, hogy beszéljen néhány legjobb ügyfelével, és olyan kérdéseket tett fel nekik, mint „Hogyan jellemezné Jan szolgáltatásait egy kollégájának?” és „Miért használod inkább Jant, mint valaki mást?” A válaszok felnyitották Jan szemét, és segítettek neki marketingüzenetén csiszolni – azokkal a szavakkal, amelyeket ügyfelei az értékének leírására használnak.

Én is elvégeztem e mutatványt. Érdekes; még soha nem fordult elő, hogy ügyfelem hivatkozott egy adott forráshoz való hozzáférésemre vagy szakmai hátteremre. Ehelyett leírják, mi történt a megbízás elvállalása után – „Tudom, hogy mindig visszakaptad a hátam” vagy „Mindig olyan készséges vagy”.

Ezek szerint ügyfeleimet sokkal jobban érdekli, hogy miért keresnek fel (bíznak abban, hogy tudom kielégíteni az információigényüket), mintsem az, hogy hogyan fogom ezt a szükségletet kielégíteni.

Ha pedig mégis szükség van adatbázisra, szakmai szervezetünk tagjait meg tudom bízni alvállalkozói hozzáféréssel. (ref.: MG) – F: AIIP Blog, 2022.05.04.

 

Még nem elég jó a mesterséges intelligencia a szövegtömörítéshez

Segíti a tudósok munkáját, de ronthatja eredményeik hitelességét az az egyre gyakrabban alkalmazott technológia, mely képes hatalmas mennyiségű szövegből egy rövid összefoglalót generálni.

A hosszú szöveg túlzott lerövidítése – amikor ráadásul valaminek a betűjét, nem pedig a „szellemét” adja vissza a summázat – egyébként is rejt magában veszélyt. Megesik, hogy az algoritmus túlságosan leegyszerűsíti a mondanivalót, eltünteti az árnyalatokat és a – tudományos szövegekben előszeretettel használt – bizonytalan, óvatos megfogalmazást is. Parthasarathy szerint abból is gond lehet, hogy a laikus olvasók az ilyen, gép által összeszerkesztett – elsősorban angol nyelvű – szöveget nem tudják megkülönböztetni az emberi tudósok által írttól. A leegyszerűsítő kép a tudományról pedig aláássa a professzionalizmust és a tekintélyt, s így meginoghat a tudományba vetett közbizalom. -F: HVG, 2022. jún. 2.

 

Itt a NIK – “Ha valaki Magyarország érdekeit sérti, az Magyarország nemzetbiztonságát sérti”

Nemzeti Információs Központot (NIK). Utóbbi nem a semmire, hanem Pintér Sándor egyik szerelemgyerekére, a 2016-ban megalakult Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központra (TIBEK) épül, annak jogutódja lesz. A TIBEK egy fúziós központként működött, ahova a különféle titkosszolgálati és rendvédelmi információk futottak be, de alapvetően a terrorelhárításra és a szervezett bűnözésre fókuszált. A NIK nagyságrendekkel izmosabb lesz nála: mindegyik titkosszolgálatnak és információgyűjtéssel foglalkozó állami szervnek az információit begyűjti, ráadásul nemcsak értékeli és elemzi majd az adatokat, de akár maga is megrendelhet titkos információgyűjtést. A szakmabeliek véleménye és a politikai nyilatkozatok alapján a NIK fókusza közel sem csak a terrorizmusra vagy a szervezett bűnözésre irányul, hanem – ahogy a többi szolgálat esetében is – annak a politikának a kiszolgálása lesz a dolga, amire „a választók nagy többsége a legutóbbi parlamenti választáson felhatalmazást adott”, bármit jelentsen is ez a gyakorta hangoztatott kormányzati érv. És ez már nem csupán egy lózung vagy vicces fordulat, hanem a valóság, amit jelez, hogy maga Rogán is csak politikai köntösbe tudta csomagolni a nemzetbiztonsági kockázat definícióját.

„Ha valaki Magyarország érdekeit sérti, az Magyarország nemzetbiztonságát sérti” – mondta miniszteri meghallgatásán(…). Részben ezért is van némi aggodalom a titkosszolgálati világban azzal kapcsolatban, hogy nem silányulnak-e le egyfajta politikai rendőrséggé a polgári szolgálatok. – F: HVG, 2022. jún. 2.

 

Információs lavinát indított el az MVM-sztori

Mi köti össze a Budapest-Belgrád vasút megépítése körüli bizarr ügyeket, az MVM informatikai beszerzési botrányát, egy választási csalást és a kémkedésbe keveredett KGBéla-ként elhíresült Kovács Bélát? Az, hogy a Dumaszínház színpadán az ügyeket kibogozó és megíró újságírók meséltek a tényfeltárás iránt fogékony közönségnek a cikkek elkészítésének kulisszatitkairól. (…)

Nem kellett Brückner Gergelynek Pireuszig mennie, neki elég volt fülest kapnia arról, hogy az állami cég, az MVM ötmilliárd forintért rendelt meg egy frissen alapított, panamai offshore tulajdonosi háttérrel rendelkező szlovák, révkomáromi cégen keresztül Svájc érintésével egy informatikai fejlesztést. Brücknernek ez részben jó emlék, mert volt következménye az ötrészes cikksorozatnak, részben negatív, mert a politikusok közül senki sem vállalta fel nyilvánosan az ügyet.

A tényfeltáró munkája akkor kezdődött, amikor fülest kapott, hogy a KPMG könyvvizsgáló cég nem írta alá az MVM mérlegét. A megkereséseire hivatalos választ senkitől sem kapott. Így kerülő utakon volt kénytelen információhoz jutni. Volt, hogy az ügyre rálátó kormányzati forrást a feleségén keresztül kereste meg, máskor a felhívott fél felhangosította a tévét, hogy nehezebben lehessen érteni a válaszait. Aztán az első cikke után elindult a lavina, és egyre több infó jött az olvasóktól, még a rákospalotai Bozsik-gyerekprogramos focis apukáktól is kapott fülest az újságíró. – F: Kreatív, 2022. jún. 14.

 

 Nemzeti adatvagyon – kulturális hozzáférés mellett ipari léptékű titkolózás

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia programja c. konferencia Közadatok hasznosítása szekciója a témát hatósági (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség – NAVÜ Kft.), vállalkozói és közvetítői szempontból igyekezte vizsgálni. A NAVÜ képviselője is jelezte: csikorognak a fogaskerekek. A jogi szabályozás az EU szorgalmazása ellenére – még nem mondható eredményesnek.

Vadász Pál, aki a MIBE tagja is, előadásában feltette a kérdést: Mitől éledne fel a szakma?

– legyen a közadat megszerezhető (ingyen, vagy határköltségen, ugyanazon az áron, gyorsan, átláthatóan, megkülönböztetés nélkül, gépi úton olvasható formában)

– normatív módon, kérés / igénylés nélkül

– szankcionálják a törvényszegőket. – F: /nemzeti-adatvagyon-kulturalis-hozzaferes-mellett-ipari-titkolozas/ 2022. jún. 2.

 

 Direkt36: Így jelentettek az Orbán-kormány diplomatái magyar újságírókról

Két dolgot akartam kideríteni: diplomáciai témákkal foglalkozó újságíróként általában azt, hogy vajon milyen beszámolókat küldtek meg a nagykövetségek a Bem téri minisztériumnak, potenciális érintettként viszont konkrétan azt is, hogy vajon rólam miféle adatokat tárolnak. Ezért a TASZ segítségével – a Debreciner két újságírójával egyetemben – a személyes adataimhoz való hozzáférési jogom alapján kérelmet írtam a KKM-nek, hogy árulják el, miféle személyes adatokat gyűjtöttek és tárolnak rólam, és miért. A kérést a minisztérium elutasította, mert szerintük nem kezelnek rólam semmiféle személyes adatot.

Szintén elutasították azt a közérdekű adatigénylésemet, melyben azt próbáltam megtudni, miféle információkat gyűjtöttek a külügy utasítása alapján az EU-ban működő magyar nagykövetségek. Némi mérlegelés után úgy döntöttünk a TASZ ügyvédeivel, hogy az adatkérések közül az adatigénylési per az, amelyik nyerhető lehet a bíróságon, így végül be is pereltük Szijjártó minisztériumát.

A KKM ekkor felajánlotta, hogy egy személyes betekintés során belenézhetek az iratokba, de ez sem ment egyszerűen. A megállapodás szerint az iratokról jegyzetet készíthettem csak, de nem sokszorosíthattam őket – amikor például elkezdtem a mobiltelefonomon hangjegyzetbe felolvasni magamnak az iratokat, vitatkozni kezdtek velem, hogy vajon ez megengedett-e. Részben ennek is a hatására már nem elégedtem meg ezekkel a jegyzetekkel, hanem megüzentük a KKM-nek, hogy hacsak nem adják oda a diplomáciai táviratokat elektronikusan is, folytatjuk a pert. A külügy végül engedett, és kiadta dokumentumokat – köztük azt a két hágai jelentést, melyekben valóban ott szerepelt az én nevem is. – F: Direkt36, 2022. jún. 8.

  

Az adatműveltség és az érzékelt adattúlterhelés, a technostressz

2019–2020 folyamán kérdőíves kutatást végeztek olyan brazíliai szakemberek körében, akik adatgazdag és magas technológiai színvonalú üzleti környezetben dolgoznak. (Az elemzett minta 321 válaszból állt.)

Ahogy az adatok mennyisége és az adatállományok mérete egyre nagyobb, összetettebb és változatosabb lesz, az egyének korlátozott kognitív kapacitása nehezen képes értelmezni és kezelni a bennük foglalt információkat, tehát az adatok bősége korlátozza a hatékony döntések gyors meghozatalának képességét. Az információs túlterheltség érzékelése akkor jön létre, amikor az egyén olyan mennyiségű, összetett, redundáns vagy ellentmondásos információval szembesül, ami meghaladja az általa feldolgozhatónak ítélt szintet.

A stresszállapotot az okozza, ha egyensúlytalanság áll fenn a – belső, az egyéntől függő és/vagy külső, tehát a környezetből származó – követelmények vagy terhelések, illetve az egyén pénzügyi, anyagi, fizikai, pszichológiai, kognitív és/vagy szociális erőforrásai között. Ennek információtechnológiával kapcsolatos speciális fajtája a technostressz. A kortárs vállalati kultúra az információs technológiával való folyamatos és intenzív interakciót követeli meg, ami tehát a végfelhasználókat érintő pszichológiai stresszhelyzetekhez vezethet.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az adatműveltség az egyéni teljesítményre pozitívan, az érzékelt adattúlterhelésre negatívan hat, míg az érzékelt adattúlterhelés pozitív összefüggést mutat a technostresszel, és negatív kapcsolatban áll az egyéni teljesítménnyel. A szerzők azonban nem találtak szignifikáns negatív kapcsolatot a technostressz és az egyéni teljesítmény között. Ennek oka részben a stressz pozitív megélésében (eustressz) keresendő. Tanulságként levonható, hogy a vállalatvezetőknek érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk az adatműveltségre (pl. képzésekkel), amely mindenképpen jó hatást gyakorol a teljesítményre, még ha az érzékelt adattúlterhelés és a technostressz állapota nem is iktatható ki teljesen. (ref.: Koltay Tibor) – F: Humanus

  

Üzleti és Szellemi Tulajdon Központ Worcestershire-ben – részletes kínálat 1.

Nemrégiben közölt hírünk link tartalmát részletezve…

  1. BIPC Webináriumok: műhelyek, erőforrások és személyes támogatás csomagja

A BIPC Worcestershire tudja, hogy bennünk, az emberben van a sikeres üzlet. Éppen ezért üzleti tanácsadóink és üzleti partnereink eltökéltek, hogy pozitív változást hoznak üzleti ambícióid megvalósítása érdekében.

Mindegy, hogy ötleted még csak egy csillanás a szemedben, vagy vállalkozásodat a következő szintre emelnéd, szeretnénk kapcsolatba lépni Veled. A könyvtárak és a könyvtári szolgáltatások köré kölcsönösen támogató üzleti közösséget építünk, amely a résztvevők és a megye gazdasági környezetének javítását célozza.

Ha ízelítőt szeretnél a kínálatból, iratkozz fel az alábbi szokásos webináriumok egyikére, vagy személyes tanácsadásért jelentkezz be egy találkozóra egyik üzleti tanácsadónkkal.

  1. Üzleti adatbázisok

A BIPC ingyenes hozzáférést kínál a Worchesteri Közkönyvtár tagjai számára naprakész előfizetéses üzleti adatbázisokhoz. Ezek a könyvtár épületében, illetve távhasználattal is kereshetőek. (Az oldalon felsorolja az érintett adatbázisokat, szabadalomtól hazai és külföldi céginformáción keresztül haradatbázisokig.)

  1. Üzleti környezet

A 6 különböző könyvtári részlegben tárgyalók bérelhetők – melyek megfelelnek a vírusbiztonsági kívánalmaknak. Az üzleti elvárásoknak megfelelő terek felszerelése: PC-k, íróasztalok, Wi-Fi, tárgyalótermek és bérelhető helyiségek. Hozzáférhertsz az üzleti könyvekhez és magazinokhoz, illetve személyes találkozót kérhetsz a BIPC üzleti és IP tanácsadóitól. (folytatjuk) (ref.: MG) – F: KIT Hírlevél. 2022. máj. 4.

 

Titkárt és alelnököt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük