Nemzeti adatvagyon – kulturális hozzáférés mellett ipari léptékű titkolózás

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencia programja c. konferencia Közadatok hasznosítása szekciója a témát hatósági (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség – NAVÜ Kft.), vállalkozói és közvetítői szempontból igyekezte vizsgálni. A NAVÜ képviselője is jelezte: csikorognak a fogaskerekek. A jogi szabályozás az EU szorgalmazása ellenére – még nem mondható eredményesnek.

Illusztráció: Ződi Zsolt problématérképe. – Az érdekeltséget számtalan tényező korlátozza, a titkolózás, technikai akadályok, az árazás elvi és gyakorlati kérdései, adatvédelmi korlátok – melyeknek nyögés a vége.
Vadász Pál az üzleti oldal képviselőjeként közelítette a témát. Pozitív példákat lényegében csak a kulturális / tudományos területről tudott felhozni: Magyar Elektronikus Könyvtár, Arcanum, NAVA, Matarka, MTMT. A többi közadat-forrásnál a titkolózás implicit jelei vélelmezhetőek technikai trükkökkel, mesterséges hozzáférési akadályokkal, egyes szereplőknek kedvező eléréssel. Summa: “A mindenkori elit rejtőzködik”. A “mitől éledne fel a szakma” kérdésre az alábbi pontokat fogalmazta meg:

(MG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük