Hírlevél – 2018. május

Alelnököt és titkárt keres a MIBE

Habók Lilla és Kazinczy Barbara lemondásával megüresedett a két pozíció. A két feladatkörök részletezése a MIBE alapszabályában olvasható: /alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 


HÍREK

 

MIBE-konferencia: 2018. jún. 6. Mesterséges intelligencia az információkeresésben és –feldolgozásban

A MIBE 2018. évi konferenciának programja: /mesterseges-intelligencia-az-informaciokeresesben-es-feldolgozasban-2018-junius-6-an/. Az előadók – többek között a Budapest AI, ELTE, Precognox Kft., a SpeechTex Kft., Talk-a-bot, T Systems – részéről szólnak azokról a lehetőségekről, amelyek az információkereső szakember számára eszközt és / vagy al- és fővállalkozói kapcsolatot jelenthetnek. A rendezvény támogatói: Magyar Telekom, Infodok Kft., Precognox Kft., KIT Hírlevél.


A konferencia témájában…

Jó, de mi az a chatbot?
Mi a Sales lead generator?
Mesterséges intelligencia – a diskurzusok újratervezésének kora

 

Egy európai hírszerző forrástippjei

Irene Koren, belga versenytárs-figyelő és üzleti hírszerző kedvenc online eszközeit osztja meg. Témái a nemzetközi kereskedelem, a stratégiai tanácsadás és a naprakész hírek.
Egy Belgium-méretű kis országban az élet és munka többnyelvű. A legtöbb projektben több nyelven kutatnak. A belga gazdaság nagyban függ a nemzetközi kereskedelemtől, ezért különböző országok és különböző nyelvű forrásait használom. Az alábbiak értékesek:
Blendle: A legjobban egy vasútállomás újságos bódéjához hasonlít, ahol több újság és magazin között böngészhetünk, mielőtt megvásárolnánk egyet. A Blendle-ben válogathatunk a mérvadó német, holland és a belga sajtóban, de van néhány fontos angol nyelvű forrása is, pl. a The Economist. Egyes cikkek és egy teljes kiadvány is megvásárolható. Archívuma két évre tekint vissza.
Duden: Ha van olyan projektem, melyhez németül kell tudnom, a Duden nélkül nem tudok meglenni. Használom egy-egy szó értelmezésére vagy helyesírásra, de segít a keresési stratégiám optimalizálásában is. A német kulcsszavak listájának létrehozása sokkal könnyebb, a Dudenből kinézett szinonimák és példamondatok segítségével
European Data Portal: Egyablakos forrás az összes európai közintézmény adataira vonatkozóan, melyet gyakran az Eurostat kiegészítő forrásaként használok. Legnagyobb előnye, hogy a nyílt adatokat közvetlenül kihasználja a nemzeti adatforrásokból szerzi. Használata sokkal gyorsabb, mint az egyes adatforrások külön-külön átbogarászása.
McKinsey Quarterly: negyedik forrásként hozzá szeretném adni a legfontosabb stratégiai tanácsadó cégek online cikkét, beleértve a McKinsey Quarterly és a Think:Act Magazine-t a Roland Bergertől. E cégek sokat tesznek azért, hogy értékes tartalmat biztosítsanak a mai üzleti életben legfontosabb dolgokról.
A móka kedvéért: az egyik kedvenc eszközöm az Audible. Szeretek regényeket olvasni, és küzdenek mell, hogy jusson elég időm rá. Az Audible óriási többnyelvű hangoskönyv-gyűjteménye által a legjobb regényeket hallgathatom, miközben a kertben dolgozom, vagy utazom. Sőt még meg is mozgat: gyakran többet szobakerékpározok, csak hogy befejezhessek egy izgalmas fejezetet. (ref.: MG)
F: Jinfo, 2018. máj. 9.

 

Ezek a vállalkozók kiégésének leggyakoribb

A kiégés indikátorai: Mennyi szabadnapot hagytunk bent egy évben? Milyen az elalvásunk, és hogyan alusszuk át az éjszakát? Hogy érezzük magunkat vasárnap délután? Emellett a kiégés és a depresszió tünetei 70-80 százalék átfedéssel működnek. Jellemzően olyan esetekben fordul elő, akiknél nagy a belső kontroll, aki ügyfélvezérelt, és magasak a teljesítmény- és minőségi elvárások. Velez Csaba tapasztalata szerint azok hajlamosak a kiégésre, akik „égnek”. A megelőzés eszközei:

– nemet mondás képessége

– a szabadnapok értelmes, minőségi eltöltése

– rendszeres sportolás, vagy belefelejtkezésre alkalmas hobbi.

“Nagyon fontos, hogy a vállalkozó ne a vállalkozását lássa az egyetlen kiútnak. Nagyon nagy előrelépés az a pillanat, amikor rájövünk, hogy mást is csinálhatnánk, vagy máshogyan is csinálhatnák az adott dolgot” – teszi hozzá Velez Csaba.

(A Harvard Business Review cikkének felhasználásával.)

F: HR portál, 2018. ápr. 27.

 

Mikor ne blogoljon a céged?

Lehet, hogy neked nem érdemes blogolnod. De figyelmeztetlek: ha ezt a cikket csak a címig olvasod el, hogy magadban nyugtázd azt, hogy miért nem indítottál még céges blogot… akkor nagyon félrenyúlsz.

Ebben a cikkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy például tanácsadáson vagy stratégiai tervezéskor pontosan milyen kérdéseken megyünk végig, hogy eldöntsük, hogy egy cégnek érdemes-e blogolnia. Nem minden cégnek való a céges blog.

Ám azt szögezzük le: vitán felül áll, hogy a céges blog hatékony. Ez a mai marketingkörnyezetben hasonló alapvetés, mint az, hogy a víz folyékony.

F: Marketingszöveg, 2018. máj. 10.

 


ADATNYILVÁNOSSÁG

ADATVÉDELEM

 

Fapados Kormányzati Adattrezor

Megvalósult a központi Kormányzati Adattrezor csak “magyar módra”: mivel még nem épült ki a rendszer és nem lehet simán online feltölteni az adatokat, a rendőrség kötelékébe tartozó, fegyveres Állami Futárszolgálat rohangál az adathordozókkal. Sikerült beszélnünk olyan állami szervezetnél dolgozó informatikussal, aki szerint ennek a fapados, offline adattrezor-imitációnak nem sok értelme van, viszont egy csomó munkával, adminisztrációval és költséggel jár. Hogy mennyi (köz)pénzbe fáj mindez, arra a Belügyminisztérium nem válaszolt.

F: HVG, 2018. máj. 22.

 

Hamarosan kényes kérdéseket tesz fel Önnek a háziorvosa – itt a figyelmeztetés

Megjelent a háziorvosi törzskartonok műszaki megvalósítása az Országos Alapellátási Intézet honlapján – vette észre a weborvos.hu. A betegek adatait tartalmazó törzskarton bevezetéséről szóló rendelet 2017 októberében lépett hatályba.

Az informatikai háttér megteremtésével megkezdődik a háziorvosi törzskartonok műszaki megvalósítása – írja a szakportál.

A lakosság egészségi állapotának felmérését célzó törzskarton 75 oldalas műszaki leírása szerint a beteg családi anamnézisét, krónikus betegségeit, műtéteit, a diagnosztikai beavatkozásokat, a kapott terápiákat, a rendszeresen szedett gyógyszerek leírását, és laboratóriumi eredményeit is részletesen tartalmazza. Rögzíti a dohányzási szokásait is.

Az egyéb kérdések között rákérdez a beteg életmódjára, munkakörülményeire, testi-lelki közérzetére, mentális állapotára, alkoholfogyasztására. Az ilyen részletességű kikérdezést korábban több szakértő is aggályosnak tartotta a személyiségi jogok védelme miatt. A törzskartont a háziorvosnak 2021 júliusáig kell feltöltenie.

F: Napi, 2018. máj. 3.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük