MIBE Hírlevél, 2023. május-június

 

Programtervek őszre

Lassan kikerekedik a MIBE őszi programterve, a klubok és a konferencia

  1. klub: Fejlesztések a mesterséges intelligencia korában (téma) – Göbölyösné Mátrahegyi Anna, Observer Kft.
  2. klub: A közösségi média használatának lehetőségei (téma) – Szabó Edit, digitális marketing szakember és tréner, Ditte Digital .

Konferencia: Közösségi irodák lehetőségei (munkacím).

 

Az információt érdemes-e brókerelnünk?

A MIBE indulásánál felmerült, hogy ne – az inkább német nyelvterületen használt – infobrókert érdemes használnunk, hanem a kevésbé bevett tudásbrókert. A kérdés mögötti gondolat a mesterséges intelligencia rohamos terjedésével még aktuálisabbá vált.

  1. Egy közelmúltbeli Mérő László-előadás után méginkább úgy tűnik számomra, hogy MI kihasználása érdekében mégfontosabb ügyesen kérdezni e rendszerektől (mert a MI nem tudja, mit mond, hanem valószínűség alapján dolgozik stb.).
  2. Az infobrókernek emellett hiteles információt kell adnia, hiszen az ügyfél nem éri be validálás hiányában pusztán azzal, hogy a MI-től van a válasz.

Így – tévedéseim jelen állása szerint – a kérdezés gyakorlatát és hitelesítést bocsáthatja jó eséllyel áruba az infobróker. Természetesen a MI számára nem elérhető, offline forrásokból gyűjtött adatok mellett. E forrásokból az infobróker jellemzően egy forrásjelzésekkel minőségbiztosított “csomagot” ad át megrendelőjének. (MG)

 

Havonta 20 személy titkos megfigyelésére adtak bírói engedélyt idén

Tavaly átlagosan havi 21 személlyel szemben engedélyezett a bíróság titkos információszerzést – lehallgatást, megfigyelést – a titkosszolgálatok kérésére. Ez a szám eddig idén is havi 20 körül volt, és 2010 óta egy kérelmet sem utasítottak vissza. Ehhez jönnek hozzá pluszban a hasonló minisztériumi engedélyek, azokról viszont nincs ilyen pontos statisztika, mert a tárca adatközlése is zavaros.

Tavaly mintegy 50 százalékkal megnőtt a bírói engedéllyel végzett titkosszolgálati megfigyelések száma az előző évhez képest: az ügyek száma éppúgy jelentősen bővült, mint a megfigyelt személyeké – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Fővárosi Törvényszék elnöke által küldött statisztikából. Az is kiderült, hogy a bíróság egy ilyen kérelmet sem utasított el, vagyis minden megfigyelési igényt jóváhagytak – ahogy egyébként 2010 óta minden évben. F: HVG, 2023. jún. 13.

 

A kutatók megismerése – Adatkutatási módszertan és gyakorlat kell a könyvtárosképzésbe

Azaz: akadémiai könyvtárosok nézőpontjai a kutatási adattámogatás készségeivel és képzésével kapcsolatban Kanadában.

Még ha némileg talányos formában is, a cikk címe arra utal, hogy egy kutató megismeréséhez magunknak is kutatónak kell lennünk, mert csak így tudjuk hatékonyan segíteni őket munkájukban. Szerzője az “adatkönyvtáros” kifejezés helyett a data-related librarian (az adatokkal foglalkozó könyvtáros) kifejezést használja, mivel hangsúlyozni kívánja, hogy akiket általában az adatkönyvtáros megnevezéssel ismerünk, azoknak az adatokkal kapcsolatos, a felsőoktatási könyvtárakban betöltött tájékoztatási és oktatási szerepkörökhöz szükséges tudással és készségekkel kell (kellene) rendelkezniük.

Az álláshirdetésekre alapozó tanulmányokkal szemben inkább tizenkét, valamelyik kanadai könyvtárban dolgozó adatkönyvtárost kérdeztek meg. A velük folytatott, strukturált interjúk eredményei alapján, a szerző arra a következtetésre jutott, hogy az adatokhoz kötődő könyvtár- és információtudományi képzési programok (a metaadatokkal, a dokumentációval és az információk kezelésével kapcsolatos szakértelem fontossága ellenére) egyre kevésbé versenyképesek. Szemben az olyan képzésekkel, amelyek nagyobb súlyt helyeznek

  • a kutatási módszertanra
  • a gyakorlati tapasztalatszerzésre.

A képet árnyalja az a tény, hogy az adatkönyvtárosoknak munkaidejük egy részében tanszéki kapcsolati könyvtárosi (liaison librarian) és/vagy szakreferensi (subject librarian) feladatokat kell ellátniuk. (ref.: Koltay Tibor) F: Rod, A. B. (2023). It Takes a Researcher to Know a Researcher: Academic Librarian Perspectives Regarding Skills and Training for Research Data Support in Canada. Evidence Based Library and Information

 

Ha a tények kellenek, meg kell tanulni szétválasztani a deepfake és a hagyományos videókat 

Kovács Dominik, a Colossyan nevű AI-videógyártó cég alapítója és ügyvezető igazgatója: az ügyfeleikre bízzák, elmondják-e nézőiknek azt, hogy a felvételeken szintetikus avatárok szerepelnek, az etikai elvárás ott van, hogy szerződést írnak alá azokkal az ügyfelekkel, akik nagy mennyiségben használják az avatárokat, és azt igyekeznek biztosítani, hogy etikusan használják a terméküket. A Colossyan vezetője szerint ők mára már csak a workspace learning irányban engedik a terméküket használni, politikust, híres embert nem lehet náluk avatárként megjeleníteni, és csak előzetes beleegyezéssel kreálható bárkiből avatár. Hozzátette, több mint másfél éve vannak a piacon, de idáig nem láttak olyat, hogy visszaéltek volna a termékeikkel.

Ez azonban más szoftverek esetén egyáltalán nincs így, emiatt is igyekeznek a generatív mesterséges intelligenciával kísérletező cégek olyan programokat piacra dobni, amelyek például „vízjelezik” az általuk kreált tartalmakat, amit más algoritmusok azután prímán észre tudnak venni. A Microsoft május végén tette közzé, hogy vízjelezni fogják az AI-generálta képeket, a Google beágyazott metaadatokat ígért a generált tartalmai megjelölésére, a Midjourney és a Shutterstock pedig szintén saját jelölővel fog operálni. Ez azonban egyáltalán nem garancia arra, hogy az egyre jobbá és jobbá váló szintetikus tartalmakat ki fogjuk tudni szűrni, és meg fogjuk tudni különböztetni a valóságtól. F: Qubit 2023. jún. 10.

 

A ChatGPT által összeállított részvény-portfólió felülmúlja a vezető brit befektetési alapok eredményességét

Amióta a ChatGPT berobbant a köztudatba, egymást érik az újabb és újabb próbálkozások, amelyek a gazdaság és a társadalmi élet számos területén igyekeznek hasznosítani a nagy nyelvi modellek lenyűgöző képességeit. Az egyik legújabb kísérlet a befektetések bonyolult, sok kockázatot tartalmazó, de a potenciális haszon reményében sokak számára vonzó világában tette próbára a népszerű chatbotot. A Finder.com brit pénzügyi hírszolgáltató a ChatGPT segítségével állított össze egy elméleti befektetési portfóliót. A kezdeti eredmények ígéretesnek bizonyultak, ugyanis a mesterséges intelligencia által kialakított csomag jövedelmezősége alig nyolc hét alatt mintegy 4,39%-ot emelkedett, miközben a brit befektetési világ hivatásos szereplői, a nagy befektetési alapok ugyanezen időszakban átlagosan 0,78%-os veszteséget könyvelhettek el. A chatbot által kialakított részvénycsomag jövedelmezősége tehát felülmúlta a szakemberek által ajánlott valódi alapok teljesítményét. A ChatGPT összesen 38 vállalat részvényét válogatta be a csomagba, ezek közül a legeredményesebbnek a Meta, a Microsoft és az Intel Corporation bizonyultak 30, 20, illetve 18%-os hozamokkal. A Finder a modellnek adott utasításában azt kérte, hogy a ChatGPT a legsikeresebb befektetési alapok gyakorlatát elemezve, azokat kombinálva alakítson ki egy ideális portfoliót. Szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy érdemes nagy óvatossággal kezelni az ilyen, még kezdetleges MI-rendszerek befektetési tanácsait, ezek ugyanis hiányos adatokon alapulnak és nem veszik figyelembe a piaci szereplők döntéseinek lélektani hátterét. – F: MI Újság, 2023. május;  A stock portfolio created by ChatGPT is outperforming the top UK investment funds Business Insider

 

Öt ingyenes MI szoftver és ChatGPT app: utazástervezés pillanatok alatt

A ChatGPT, és általánosságban az MI-technológiák igazi forradalma, diszruptív jellege csak akkor bontakozhat ki, ha az adott technológiát széleskörű társadalmi befogadás erősíti. Ezért fontosak az olyan kisebb jelentőségű alkalmazási területek is, amelyek hétköznapi igényekre kínálnak megoldásokat. Az utazás ma is az egyik legnépszerűbb szabadidős elfoglaltság, ezért egyre elterjedtebbek az ehhez kapcsolódó MI fejlesztések. Ez a cikk néhány olyan ingyenes utazástervező alkalmazást mutat be, amelyek mesterséges intelligencia és a ChatGPT-hez hasonló gépi tanulási eszközök segítségével a felhasználó által megadott szempontok alapján néhány másodperc alatt készítenek el egy útitervet. A Roam Around egy ChatGPT alapú webes alkalmazás, amely egyszerűen, kevés információ alapján a chatbot lekérdezésével állítja össze a felhasználónak az útitervét bármely városba. A szintén webes platformról elérhető Vacay Chatbot az úti célok, a különböző utazásszervező szolgáltatások vagy  árkategória alapján segít megtervezni az egyén utazását és ajánlásokat is generál a szállodákra, éttermekre és látnivalókra vonatkozóan. Ehhez azonban a felhasználónak tudnia kell a megfelelő kérdéseket (promptokat) feltenni, amihez a Vacay Chatbot számos példával és prompt útmutatóval nyújt segítséget. A Roamr már összetettebb városi körutak megtervezésére is képes, melyekhez részletes napi programbontást, fotókat, térképeket és időjárás előrejelzést is mellékel. Az iPlan.AI egy könnyen használható telefonos MI alkalmazás, mellyel szintén városi útiterveket lehet készíteni. Az applikáció a megadott szempontok alapján részletes napi programtervet állít össze, térképekkel, utazási időkkel, egyéb információkkal. A Curiosio arra specializálódott, hogy autós utazások megtervezéséhez nyújtson segítséget valamennyi kontinens több nagy országában. A Curiosio saját MI motorját, az Ingeenee-t használja, amelyet számos utazással kapcsolatos adatforráson tanítottak be. Ezeket az ingyenes utazástervező alkalmazásokat nem érdemes egy az egyben követni, de jó kiindulópontot adhatnak egy utazás tervezésének megkezdésében. F: MI Újság, 2023. május; 5 Free Travel Planning AI and ChatGPT Apps to Get an Instant Itinerary. Make use of

 

Ontja magából a kormány az olyan döntéseket, amelyeket aztán ok nélkül titkol

Ötvenegy hónap alatt 607 olyan, belső használatra szánt határozatot hoztak az Orbán-kormányok, amelyekben semmi titkos nincs, a többségükről mégsem tudunk – ha a kormányon múlik, legalább 10 évig. Ilyen speciális rendelkezés írta elő például a kormányzati igazgatásban Orbán Viktor jóváhagyását a home office-hoz. – F: HVG, 2023. május. 17.

 

Idén minden nap hozott a kormány olyan döntést, amit nem akar megosztani a nyilvánossággal

Idén 3 hónap alatt 96 nem titkos, de a nyilvánosság elől mégis gondosan titkolt kormányhatározatot hozott az Orbán-kormány. Ezeket sehol nem teszik közzé, így csak egy szűk, érintetti kör tudja, miről szólnak, de egy februári ilyen döntés mégis kiszivárgott: az Mészáros Lőrinc cégének jelentett pluszmilliárdokat. Tavaly további csaknem félezer hasonló nem nyilvános döntés született a kormányüléseken. – F: HVG, 2023. máj. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük