MIBE Hírlevél, 2020. március-április

 

Az üzleti elemző munkája – Klub, Zoom-on

A máj. 7-i elektronikus MIBE-klubban (17.30-19.00) Habók Lilla üzleti elemző (BA) fog munkájáról beszélni.
Mit elemez egy üzleti elemző? Miért kell egy kicsit értenie az informatikához, az üzleti területekhez és a folyamatelemzéshez is? És hogy lehet bekerülni a pályára informatikus-könyvtáros tanulmányokkal? A MIBE klubban ezúttal Habók Lilla mutatja be, hogy mit tanult a közepes és nagyvállalatokról a fejlesztési projektek során. Hogyan lehet szállítmányozási rendszert, toborzási rendszert fejleszteni vagy egy nagyvállalati rendszerben az üzleti területek igényeire folyamatosan reagálni.
A beszélgetésből kiderül, milyen szerepkörök vannak az informatikai projektekben, és ebből hogy lehet lehatárolni az üzleti elemző (business analyst vagy röviden: BA) feladatait. Milyen dokumentumok szoktak vagy legalábbis kellene keletkezniük egy-egy fejlesztés során. Mit jelent a specifikáció, a user story, a sprint, a retró, demo, a Jira, a vízesés modell vagy az agilitás egy BA szemszögéből a gyakorlatban, és hogyan lehet túlélni.
A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött: link
A MIBE rendezvényein a térítéses információt nyújtó szakemberek és a téma iránt érdeklődők megismerhetik a rokon területek tevékenységét, módszereit, lehetőségeit, és szakértőikkel kapcsolatba kerülve együtt is működhetnek velük. – Jelentkezési lehetőség.

 

Adatvizualizációs workshop, máj. 20., 09.00-17.00 – 15 fő számára, Zoom-on

A MIBE Bátorfy Attilával (újságírás mesteroktató, Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Média és Kommunikáció Tanszék, ELTE) készített elő adatvizualizáció tréninget. Az egy napos, térítéses rendezvény azoknak ajánlott, akik szeretnének megtanulni helyes ábrázolásokat készíteni, és szeretnének megismerkedni számos célszoftverrel. A workshopon nem csak konvencionális ábrázolásokat tanulunk, hanem itthon szokatlanabb típusokat is megnézünk. Előkerülnek a térképekkel való műveletek is.

Szükséges előképzettség: némi alapjártasság az Excelben.

A résztvevők képesek lesznek arra, hogy többféle szoftverrel egyszerűbb és bonyolultabb, statikus, animált vagy interaktív adatábrázolásokat készítsenek az adatizájn alapelveinek és szabályainak megfelelően.

Részvételi díj MIBE-tagoknak, közalkalmazottaknak és diákoknak: 15.000 Ft, további érdeklődők számára: 22.000 Ft. – Jelentkezési lehetőség.

 

Titkárt és alelnököt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

Mostantól háromszor annyi idő alatt adja ki az állam a közérdekű adatokat

Mostantól 15 nap helyett 45 napjuk, tehát háromszor annyi ideje van az állami szerveknek a közérdekű adatok kiadására, ha valaki azokat kérvényezi, erről rendelet jelent meg csütörtök este a Magyar Közlönyben. Mindez a veszélyhelyzet végéig marad érvényben, a rendelet szerint a koronavírusos betegségek megelőzése, megismerése, felderítése és továbbterjedésének megakadályozása miatt. F: Index, 2020. máj. 5.

 

Oknyomozás vírushelyzetben (Direkt36)

A politikai kulisszatitkokat bemutató cikkekhez rendszerint úgy szoktam információt gyűjteni, hogy a történetek szereplőivel személyesen találkozom. A bizalmasabb információkat ugyanis az érintettek könnyebben osztják meg, ha szemtől szemben ülünk egymással.

A személyes találkozó néhány forrás számára annyira fontos, hogy a telefonba sokszor csak annyit hajlandóak mondani, hogy egy adott időpontban fussunk össze a megszokott helyen.
A járvány azonban ezeket a bejáratott módszereket is felülírta, így a beszélgetéseket más formában bonyolítottuk le. Néhány esetben a titkosított kommunikációt lehetővé tevő telefonos applikációt használtam. Így beszélgettem például egy olyan kormányzati forrással is, aki normál esetben ragaszkodni szokott ahhoz, hogy sötétedés után egy parkban találkozzunk egymással. A megváltozott helyzetet mutatta az is, hogy számos politikus, közéleti szerepelő most hagyományos telefonbeszélgetés során is hajlandó volt izgalmas részleteket elárulni.
Meglepett az is, hogy az ellenzéki politikusok is érdemi információkkal rendelkeztek arról, hogy mi történik a kormány háza táján. Az ellenzéki figurákat ugyanis a kormány rendszerint nem avatja be a döntéshozatali folyamat különböző részleteibe. Most viszont a kormány által kezdeményezett hivatalos egyeztetések, illetve a kormánypárti képviselőkkel folytatott informális beszélgetések miatt képben voltak ők is. Ezeket az információkat pedig szívesen megosztották velem. (Szabó András) F: Direkt36 támogatói hírlevél (2020. máj. 5.)

 

Online tréning a Arno Reusertől

Smart Queries for Smart Searching címmel indít online tréninges a MIBE OSINT-konferenciáján is hallott holland hírszerző. F: Arno Reuser 2020. ápr. 18.

 

Kis álhír-feltárási gyakorlat

Egy tizenöt éves lengyelországi fake news alapján nácizza a fideszes kormányzati propaganda Donald Tusk európai politikust, az Európai Néppárt (EPP) elnökét. Cikkünkben bemutatjuk a propaganda terjedésének útvonalát és cáfoljuk az állításokat. F: Dotoho, 2020. ápr. 19.

 

Láthatóvá válnak a tényleges tulajdonosok és strómanok is

A szándék már megvan, de kétséges, mikor vethet véget a strómanok világának a cégek és vagyonkezelők végső tulajdonosairól felállítandó hazai, majd uniós regiszter.

Forradalmi előrelépés ez az Európai Unióban, ahol eddig fő­képp bankszámla- és adózási adatokat cseréltek ki egymással a tagállamok. Ezeket, egy immár 108 államot magába foglaló együttműködés keretében, ma már olyan adóparadicsomok is kérés nélkül kiadják, mint Svájc, Szingapúr, a Kajmán-szigetek vagy Panama. Az új uniós regiszter is főképpen a hatóságoknak – a rendőrségnek, az adóhivatalnak, a pénzügyi felügyeletnek – segít majd, ők ugyanis korlátlanul hozzáférhetnek a tartalmához. Bizonyos megszorításokkal a pénzintézetek, biztosítók, alapkezelők, ügyvédek, kereskedők, könyvelők is szemezgethetnek belőle. A legizgalmasabb változás azonban az, hogy az adatbázisból bárki lekérhet információkat, bár kizárólag a felhasználás céljához feltétlenül szükséges mértékben. A részletszabályokat a tagállamok dolgozzák ki. F: HVG (előfizetői hozzáféréssel) 2020. febr. 27.

 

Álneveken is keres a TAS Vállalati kereső

A bűnelkövetők gyakran bújnak álnevek mögé. Ezek az álnevek sok esetben hordoznak valamilyen nyelvi jellegzetességet. A választott ún. alias-ok lehetnek az eredeti név anagrammái vagy például idegen nyelvre lefordított névváltozatok. A Tinta Blogon megjelent A bűnözők álneveiről szóló cikkből többet megtudhat a bűnelkövetők álnévválasztásáról.

A bűnüldöző szervek számára viszont alapvető fontossággal bír a bűnözők beazonosíthatósága, amit az álnevek használata nagyon megnehezít. Éppen ezért fontos, hogy az elkövetőről, gyanúsítottról akkor is lehetséges legyen információt szerezni, ha ugyan nem az eredeti nevét használja, de álneve már ismert korábbról (vagy nyelvi eszközökkel felismerhető a két név közötti egyezőség).

A biztonsági szervezeteknek és szolgálatoknak pedig feladatuk ellátásához elengedhetetlenül fontos, hogy a személyek azonosítása során olyan keresőmegoldást alkalmazzanak, amely rendelkezik az entitások (nevek, szervezetek) felismerését elősegítő funkciókkal.

A Precognox által kifejlesztett TAS Vállalati kereső a világ vezető névazonosítóját integrálja, így a fenti problémára az elérhető legjobb megoldást képes nyújtani. Legyen szó idegen nyelvi karakteres keresésről, elgépelésről vagy ismert álnévre végzett lekérdezésről a ROSETTE Name Matching optimális módon segít a felhasználónak. Így többé nem jelentenek kihívást a bűnelkövetők által használt álnevek, mivel a megoldásnak köszönhetően minimalizálhatóak az alias-ok használata jelentette kockázatok. F: Precognox, 2020. febr. 21.

 

Hogyan tudatosítsunk, kérjünk és keressünk többet megérdemelten

Soness Stevens TED-előadása rámutat a független tanácsadók gyakori tévedéseire, mely szerint megéri a biztosabb kevesebbet kérni munkájukért. Az előadó megcáfolja ezeket az elképzeléseket és imposztor-szindróma tudatosítása után megérteti hallgatóságukkal, hogy nem csak maguknak, hanem környezetüknek is kárt okoznak, ha alábecsülik saját tevékenységük értékét. F: How to know, ask, and get paid what you’re worth Elődaás: TED; szöveg: TED 2018. nov.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük