Hírlevél – 2018. szeptember

2018. szeptember

Megjelenik havonta. Archívum elérhető ide kattintva!


Adatbázisok használata és saját építése, human intelligence – tréning a Direkt36-tal

… ilyen témájú rendezvényt készít elő a MIBE és a Direkt36, terv szerint novemberre. Részletek rövidesen a honlapon és a MIBE Facebook-oldalán.

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók: http://mibeinfo.hu/alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

HÍREK

Egy tényfeltáró cikk műhelytitkai: honnan tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron nagyjaink?

Ki kell ábrándítanunk néhány kommentelőnket: nem az OLAF vagy a CIA, hanem “csak” rengeteg munka, elszántság, türelem, és igen, valamennyi pénz is kellett ahhoz, hogy megszülessen a 17 milliárd forintos magánrepülőről és a 7 milliárdos luxusjachtról szóló hétfői összeállításunk. Elmesélem a több hónapig tartó kutatómunka részleteit.

A cikkhez érkezett reakciók többsége szerint profi újságírói munka volt, hogy hosszú időn át, és teljes titokban követtük figyelemmel az OE-LEM lajtsromjelű luxusrepülőt és a Lady Mrd elnevezésű luxusjachtot, illetve utasaikat.

F: átlásztó blog,  2018. szept. 25.

A lájkolási mintából durván megismerhető a személyiség

(2017-es cikk, de azóta is érdekes.) Michal Kosinski a Swiss Federal Institute of Technology (ETH) kutatója és a pszichometrika / pszichográfia (az adat alapú pszichológia) egyik legelismertebb alakja. Évekkel ezelőtt elkezdett dolgozni egy modellen, ahol Facebook felhasználók like-jai alapján korrelációs együtthatókat számolt ki az adott felhasználóra vonatkozóan. Mepróbálta modellezni, hogy kizárólag a Facebook like aktivitás alapján mennyire jól lehet jellemezni egy embert.

Bebizonyította, hogy 68 Facebook like alapján 95% valószínűséggel meg lehet mondani egy felhasználó bőrszínét, 88% valószínűséggel a szexuális orientációját és 85% biztonsággal, hogy Republikánus vagy Demokrata szavazó. De ezen felül akár az alkoholfogyasztásra, fegyvertartásra, vallásra vonatkozó összefüggéseket is ki tudott mutatni. Még akár azt is meg tudta mondani, hogy valakinek a szülei elváltak-e vagy sem. Kizárólag publikusan elérhető Facebook like adatok alapján.

A modell továbbfejlesztése odáig vezetett, hogy 70 like alapján a rendszere többet tudott a felhasználó viselkedéséről mint egy jó barát, 150 like-nál, mint a saját szülei, 300 like-nál pedig, mint amennyit a felhasználó élettársa.

F: THEPITCH, 2017. aug. 21.

Csak bekerülni nehéz: alig néznek rád, ha magyar cégeknek szállítasz – piaci lehetőség

Nem könnyű a kis- és középvállalkozók beszállítójává válni ma Magyarországon, 10-ből 6 kkv ugyanis a már bevált, jól ismert alvállalkozókkal dolgozik együtt – derül ki a egy hazai bank bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Ha mégis új beszállítópartnert kell keresni, a cégek elsősorban saját ismertségi körükből választanak, mivel a döntésnél a megbízhatóság a legfontosabb szempont.

F: Pénzcentrum, 2018. szept. 23.

Rákgyógyítás: összemérhető adatbázisra van szükség

Hatalmasak a különbségek az európai országok és régiók között a rákos betegségek előfordulásában és túlélhetőségében. Az eltérések és azok okainak pontos feltérképezése azonban egyelőre még nagy kihívást jelent. Ugyanakkor a túlélési mutató javításához,  a különbségek kiegyenlítéséhez nemzetközi együttműködésre, összemérhető adatbázisra van szükség, az országok között meg kell osztani a jó gyakorlatokat, meg kell vitatni és össze kell hangolni a nemzeti rákellenes programokat – vezette be a rákellenes programokat fókuszba helyező nemzetközi konferencia előadásait Bécsben Linda Gibbs, a programot szervező Pfizer gyógyszergyár közép-kelet-európai képviselője.

F: napi.hu,  2018. szept. 16.

ADATNYILVÁNOSSÁG

Adatromlás, adatrontás?

Ferge Zsuzsa: Annak idején a Központi Statisztikai Hivatalban dolgoztam, megszállottja vagyok az adatoknak. Szomorúan mondom, hogy a magyar statisztika olyan leszálló ágban van, amire a története során még nem volt példa. A kormányzati kutatóintézetek kapnak pénzt, a nem kormányzatiak a fennmaradásukért küzdenek. Alig találok fontos, releváns adatokat, amelyek a szegénységre vonatkoznának. És ez nem kizárólag a KSH-ra, hanem minden adatközlőre igaz. Az adóhatóság évkönyvében részletes kimutatás található a hivatal munkájáról – a jövedelmek és adók eloszlásáról szinte semmi. Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy Magyarországon közel 4 millió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

F: Népszava, 2018. szept. 19.

Több száz döntését titkolja a kormány, de pénzért mesélnének

Hatszáztizenhatezer forintot kér a kormány az elmúlt 10 évben hozott olyan kormányhatározatoknak a kiadásáért a Zoom.hu adatigénylésére. Több száz határozat van, ami nem titkos, de nem jelent meg nyilvános, pedig fontos döntésekről szólnak.

F: napi.hu, 2018. szept. 13.

ADATVÉDELEM: Durva kémkedés folyik az interneten – milliárdos üzlet a kiberzsoldosság

Kiberzsoldosokra hagyatkozik egyre több titkosszolgálat a világon. Az érintett cégek tevékenysége hiába szigorúan szabályozott, mégis teljesen átláthatatlan. Dollármilliók folynak át a piacon és nem tudni, hogy mikor használják gyilkosságra az internetet.

Az NSO a kiberkémkedés egyik legfontosabb és leghíresebb szereplője a világon. Pontosabban bizonyos körökben nagyon ismert: ha egy állam megakad valakinek a lehallgatásával, vagy a saját rendszereit akarja jobban védeni, sokszor fordul a vállalathoz.

F: napi.hu, 2018. szept. 12.

A kkv-kon át jutnak be a nagy cégekhez a kiberbűnözők

A kiberbűnőzök útja a nagyobb cégekhez sokszor a kevésbé védett kis- és közepes vállalatokon (kkv), beszállítókon keresztül vezet, ezért fontos, hogy ezek is védekezzenek a támadások megelőzése érdekében – áll az ESET Internet Security és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleményében.

F: napi.hu, 2018. szept. 23.

Egy durva bemutató: így működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer

Több mint 200 millió térfigyelő kamera előtt zajlik a kínai állampolgárok élete. A cyberpunk művekből ismerhető jövő a szemü(n)k előtt épül ki: a technológiai fejlesztéseket hosszú ideje prioritásként kezelő kínai állam megértette, hogy elérkeztünk ahhoz a rendszerfejlettséghez, amelynél már mindenhol mindenkit meg lehet figyelni, nyilván lehet tartani és automatikusan ki is lehet értékelni.

F: HVG, 2018. szept. 19.

Szerkesztette: Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük