Hírlevél – 2017. június

HÍREK

 

MIBE-konferencia októberben – Social mining témában

Hogyan, mire, milyen eszközökkel használhatja fel a közösségi média adatait az információs szakember? – E kérdésre keres választ a MIBE 2017. évi konferenciája, melynek szervezése zajlik.

 

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Elkészült az Átlátszó EU-térképének frissítése, az eszköz a Széchenyi 2020-program 2015 és 2017 közötti kifizetéseit mutatja be településekre lebontva, és a program lejártáig hetente frissül majd a frissen közzétett adatokkal. Böngéssz az adatok között, keress rá a lakóhelyedre, nézd meg, ki és mire kapott uniós támogatást, és ha valami gyanús dolgot észlelnél, jelezd nekünk, mi utánanézünk.

F: Átlátszó, 2017. június 6.

 

Jobb-e a szövegértés szövegkiemeléssel?

Jobban megértik-e és gyorsabban el tudják-e olvasni azt a szöveget, amelyben ki vannak emelve a kulcsszavak a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek? – erre a fő kérdésre keresi a választ gyakornokunk, Régeni Anna mesterszakos diplomamunkájában.

Az angol nyelvű szakdolgozat – az elméleti háttér részletes és alapos ismertetése után – egy hosszabb távú projektünk első lépésének eredményeit foglalja össze. Bevalljuk, a kapott eredményeknek pont az ellenkezőjére számítottunk. A kollégáink által végzett kutatások szerint ugyanis a kulcsszókiemelés nem gyorsítja, hanem lassítja az olvasás tempóját, illetve nem hoz látványos javulást a szövegértés tekintetében.

Célunk egy olyan kulcsszókiemelő kifejlesztése, amely nemcsak az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek olvasásértését segíti elő, hanem az internetező társadalom információfeldolgozását is megkönnyíti.

F: KeresőVilág, 2017. jún. 15.

 

Kész a nagy magyar szülészeti adatbázis

Az adott kórházban szülések hány százaléka végződik császármetszéssel, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, mi történik a kisbabával szülés után – ezekre is választ adtak a kórházak adatgyűjtés közben.

Óriási vállalkozásba fogott a KANGA Egyesület: az ország összes szülészetét megkérdezték a kórházi szokásokra, szülészeti eljárásokra vonatkozó adatokról. Olyan gyötrő kérdésekre keresték a választ, amelyek sok, első gyereküket váró szülőt foglalkoztatnak.

A Szülészetválasztó adatbázis már el is készült, a tervek szerint évente frissítik majd. Olyan kérdésekre találunk benne választ, mint például lehet-e kádban vajúdni, hány császármetszés után nem engedik az anyát természetesen szülni, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, a szülések hány százalékánál alkalmaznak gátmetszést, lehet-e orvost, szülésznőt választani, stb.

F: Pénzcentrum, 2017. jún. 29.

 

 

ADATVÉDELEM

 

A legdurvább dolog az atom óta: orosz hackerek és két nagy ukrán áramszünet

2015 és 2016 decemberében, a legnagyobb téli hidegben, ukránok százezrei maradtak áram nélkül néhány órára. Egy ilyen áramszünet még nem lenne olyan szokatlan egy posztszovjet, egyébként is éppen egy polgárháború szélén billegő, részben külföldi megszállás alatt álló országban, de kettő már nyilván nem történhet véletlenül. Már az első támadás után is lehetett tudni, hogy a kimaradást valószínűleg orosz hackerek idézték elő, a második után pedig már semmi kétség nem maradt ezzel kapcsolatban.

F: 444, 2017. jún. 26.

 

Kormányellenes facebookozókat elemzett ki Orbán exállamtitkára

Sztrájkoló lengyel egészségügyi dolgozók facebookos hálózatát segített felderíteni a lengyel kormánynak Szócska Miklós, volt magyar egészségügyi államtitkár, írta a Wprost lengyel lap.

A lengyel tiltakozások tavaly júliusban indultak, egy gyerekkórház nővérei kezdtek néhány napos akcióba. Konstanty Radziwiłł egészségügyi miniszter először nem akart velük szóba állni, mondván, nem ő az illetékes fél egy tárgyaláshoz, ugyanakkor azzal támadta a nővéreket, hogy az egész akciójuk csak a pénzről szól, és nem etikus.

Aztán a kormányfő, Beata Szydlo igyekezett nyugtatni a kedélyeket. És eközben – írja a Wprost – segítséget kért Orbán volt államtitkárától. Szócska Miklós 2010 és 2014 között volt hivatalban, majd a magyar kormány jelöltjeként indult a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetői posztjáért, sikertelenül.

F: Index, 2017.06.27.

 

Nagy bajok a magyar titkosszolgálatok körül – komoly problémát feszeget egy képviselő

Átalakítaná a szaporodó magyar titkosszolgálatok felügyeletét Demeter Márta független képviselő, egységesítené és szakmai alapokra helyezné azok felügyeletét, a fogalmatan országgyűlési képviselőket pedig kémiskolába küldené, melléjük pedig valódi szakértőket ültetene.

F: Napi, 2017. május 29.

 

 

ADATNYILVÁNOSSÁG

 

Nem fog örülni! Mutatunk két, egymástól látszólag teljesen független hírt!

Két, viszonylag friss hír a magyar sajtóból! Látszólag nincs egymáshoz a két ügynek semmi, de semmi köze! Pedig van köztük kapocs! Nem is akármilyen, és nem is akárkik kötik össze.

Hétfőtől a sárga és a fehér csekk befizetésekor a postán a személyit és a lakcímkártyát is elkérhetik. Illetve: újabb lehetőséget kapnak egyes sportszervezetek, például a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) arra, hogy eltitkolják, mely cégek utalják az államkassza helyett nekik társasági adójukat.

A két hírnek ugye semmi köze egymáshoz, elvileg, meg látszólag. Az egyik komoly dolgokról szól, gazdaságról, professzionális sportnevelésről, a másik meg a dolgos hétköznapokról, az átlagemberekről, akik időnként sorban állnak a postán. Például, hogy csekket adjanak fel.

F: civilhetes, 2017. június 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük