Hírlevél – 2014. szeptember-október

Megkerülhetetlen az üzleti dokumentumok digitalizálása

Jelentős átalakuláson megy keresztül a dokumentumkezelés. Mind inkább megkerülhetetlen szerepet kap az üzleti dokumentumok digitalizációja, ami jelentősen átrendezi a bevételek alakulását is. A Wintergreen legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik az a jövedelem, amit a piaci szereplők elérhetnek ezen a területen.
F: SG, 2014. szept. 23.

Így készül a Tesco-termék — hol léphet a feladatsorba az információs tanácsadó?

Először a minőségbiztosítási szakemberek elkészítik a termékleírást, ami tartalmazza az adott árucikk szükséges paramétereit. Ez alapján a beszerzők megkeresik a potenciális beszállítókat, mintákat, árajánlatokat kérnek be. Ezekből a tesztelés után az ár és minőség alapján kiválasztják a legjobb ajánlatokat, majd a nyertes szállító termékéről specifikáció készül. Ebben rögzítik a paramétereket, laborban is bevizsgálják az összetevők arányát, ha pedig új a beszállító, kötelező auditon kell átesnie. Mindezzel párhuzamosan az Angliából származó márkaarculati előírások alapján elkészül a csomagolásterv, majd még a sorozatgyártás előtt egy vásárlói tesztet is lefuttatnak.
F: Napi, 2014. szept. 9.

Nehézségek és sikerek az üzleti könyvtárossá válás útján

Sok munkát, tanulást, kreativitást és lelkesedést igénylő folyamat pályakezdő üzleti könyvtárosként beilleszkedni egy egyetem életébe. Így látja a cikk szerzője, aki angol-spanyol alapszakon nyugvó könyvtáros mester fokozattal, valamint némi könyvtárosi tapasztalattal – melyre diákként egy kisvállalkozásokat segítő üzleti tanácsadó központban dolgozva tett szert – az angliai Auburn Egyetemen helyezkedett el. Az első tíz hónap alatt szerzett tapasztalatairól személyes hangú és élményszerű írásban ad számot.
A specializálódás, azaz az üzleti könyvtárossá válás felé autodidakta módon indult a szakirodalom olvasásával és megfelelő levelezőlistákra való feliratkozással, de a szakterület strukturált és holisztikus szemléletére az ALA online üzleti tájékoztató tanfolyamán sikerült szert tennie.
F: Humanus, 2014/2


INFORMÁCIÓVÉDELEM

Szabadon mehetnek át Magyarországon a terroristák futárjai

Egyre gyakrabban azonosítanak „terrorszervezethez köthető”, döntően arab származású átutazót a magyar autópályákon. Ők nem körözött terroristák, csupán velük szimpatizáló futárok, azok, akik helyettük és a nevükben banki tranzakciókat és a harcukhoz szükséges beszerzéseket bonyolítanak.
F: NOL, 2014. okt. 1.

Az ismerőseink alkalmazásai is ellophatják az adatainkat

A felhasználok kis százaléka az, aki utólag beállítja, hogy mit használhatnak fel az alkalmazások a privát oldalukról, pedig így a nevük és az alapadatiak mellett akár az állapotfrissítéseiket, a fotóikat is „magukkal vihetik” a saját alkalmazásaik mellett az ismerősök által használt alkalmazások is.
F: Prím, 2014. szept. 25.

Arcfelismerő szemüveget kaphatnak a dubaji nyomozók

Google Glass okosszemüveggel tervezi ellátni nyomozóit a dubaji rendőrség, hogy arcfelismerő programmal harcolhassanak a bűnözők ellen – jelentette be az emírség egyik rendőrségi szóvivője.
A szemüvegkeret egyik sarkába apró számítógép-képernyőt építettek, amellyel képet és videót lehet készíteni, hangot lehet lejátszani. A szóvivő megerősítette a Dubai’s 7 Days napilap értesülését: a dubaji rendőrség olyan szoftvert fejlesztett, amely lehetővé teszi a szemüveg viselője és a körözött emberek adatbázisa közötti kapcsolatot.
F: Prím, 2014. okt. 5.

Könnyedén szórakozik velünk az orosz titkosszolgálat

Orosz titkosszolgálati akció állhat annak a hátterében, hogy a Kreml egy alig ismert neonáci weboldalra hivatkozva ítélte el a magyar kormányt: egyszerűen kellett kreálni egy ellenhírt, amikor kiderült, tankokkal támogatják az orosz szakadárokat. Az ilyen dezinformációs módszereket, médiahackeket már a KGB is alkalmazta, az oroszok a legjobbak benne, ráadásul egyre gátlástalanabbak. Hogy a rengeteg baráti gesztus ellenére pont Magyarországot használják fel és a magyar kormányt ütik, egyúttal a keleti nyitás kudarcát is mutatja.
F: Index, 2014. aug. 19.

Segítség, nem tudok fertőzni! – így kémkedik egy magyar ügynök

Egy magyar főtiszt is lebukott az új kémkedési botrányban. Az ellenzék a kormánytól és a parlamenttől várja a FinFisher-ügy tisztázását.
Egyszerre hátborzongató és komikus, ahogy a magyar titkosszolgálat próbál(t) megbirkózni a hirhedt kémszoftverrel, a FinFisherrel. Az Átlátszó.hu nyomán a NOL is beszámolt már arról, hogy egy hacker által kiszivárogtatott dokumentum-csomagból kiderült, a lehallgatásokat végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is használja a diktatúrák kedvenc trójai kémprogramját. A FinFisher használatáról most több izgalmas – és néhol hajmeresztő – részlet is kiderült, miután többek között az Index és az Apple blogja is szemezgetett a terjedelmes csomagból.
F: NOL, 2014. aug. 12.

Bénázott egy sort a kormányzati kémprogrammal a magyar titkosszolgálat

Már a FinFisher/FinSpy kémszoftver telepítése sem akart gyorsan sikerülni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársainak – derül ki a kiszivárgott dokumentációból.
Ahogy hétfőn egyértelműen kiderült: nem csak potenciális piacot jelentettünk az eddig ismert legkomolyabb kormányzati kémprogram gyártójának, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai ténylegesen használják is a vírusvédelmi szoftverek előtt észrevétlen lehallgatószoftvert. Ami időnként például Firefox böngészőnek álcázza magát.
F: HVG, 2014. aug. 12.

Így kémkedik számítógépén a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

A FinFisher nevű programról most már teljesen biztos, hogy a magyarországi titkosszolgálatok is használják. A vírusirtók nem veszik észre, a kémkedők viszont nagyjából mindent észrevesznek a kiszemelt számítógépeken.
F: HVG, 2014. aug. 11.

Életnaplózás, bioszenzorok, geolokáció – Milyen veszélyeket rejt önkövető tevékenységünk?

Világszerte emberek milliói rögzítik élményeik és teljesítményük minden aspektusát napi rendszerességgel, valamilyen önkövető tevékenységgel. Ezt a jelenséget life loggingnak – életnaplózás – vagy quantified selfnek – megmért én – nevezik. Az önmagunk megismerését célzó tevékenység során temérdek személyes adatot továbbítunk és tárolunk el különböző helyeken, s ez komoly biztonsági kérdéseket is felvet.
F: Kütyü, 2014. aug. 6.


INFORMÁCIÓFORRÁSOK

Mutasd a bacijaidat, megmondom, ki vagy – személyes azonosítás

Minden háznak megvan a saját mikrobiológiai lenyomata, állapította meg a chicagói egyetem kutatócsoportja. Simon Lax és társai hat héten át vizsgáltak tíz házat. Nagyító alá vették a kilincseket, a villanykapcsolókat, a konyha padlóját. Nem maradtak ki a lakók sem, mintát vettek mindenki kezéről, lábáról és az orrából. Így összeállt egyfajta bakteriális lenyomat, ami minden egyes emberre jellemző és bizony sokat elárul tulajdonosáról. Ez a mikrobiom, vagyis a rajtunk és a bennünk élő mikrobiális lények közössége.
Az adatok elemzése kimutatta, hogy a bakteriális közösség idővel összehangolódik azzal az emberrel, akivel együtt él. Egyetlen vakteszt elegendő annak meghatározására, kitől és melyik házból származik „tulajdonosa”.
F: HVG, 2014. szept. 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük