MIBE Hírlevél, 2022. október

 

MIBE-klub: Kihívások a nyílt információ kutatásában; az OSINT-ban

Téma: Az OSINT evolúciója vs. a vele szemben támasztott igények. Képes-e az OSINT ellátni az igényeket, ha igen; milyen formában, és mire kell figyelnie a megrendelői oldalnak. – 2022. nov. 3., Budapest, VIII., József Körút. 55-57., Stex söröző https://stexhaz.hu/index.php/hu/ helyszínen, 17.30-kor.

Vendég: Ormossy Gábor László, Safety & Security Manager – InterContinental Budapest Hotel. – Hírszerzési múlt – elemzés és művelet egyaránt – terrorelhárítás és annak hírszerzési oldala, hírszerzéssel összefüggő kutatások, üzleti/gazdasági hírszerzéssel kapcsolatos publikációk, tankönyv a felsőoktatás számára. Nemzetközi piaci tapasztalat OSINT multinacionális, nagyvállalati alkalmazásában, speciális projektek megvalósításában. Jelenleg az Intercontinental Budapest biztonsági igazgatója, a InterContinental hotellánc Risk központjával együttműködve regionális hírszerzési projektek lebonyolítása.

 

Üzleti és hivatali szolgáltatások – Coworking office konferencia: később

Később rendezi meg a MIBE a 2022. nov. végére, a kecskeméti Katona József Könyvtárral közösen tervezett konferenciát. Ugyanakkor nem marad el a témával kapcsolatos könyvtári felmérés.

 

Öt dolog, amit független információs tanácsadó vállalkozóként tanultam meg

Denise Carter svájci gyógyszeripari és biotechnológiai területen szolgáltat. Információs vállalkozásának 10 évnyi tapasztalata alapján öt, vállalkozását segítő dolgot fogalmazott meg.

1. Rugalmasság – Nem számítottam arra, hogy jelenlegi munkáim 80%-a gépelés lesz. – Amikor belevágtam, határozott elképzelésem volt, hogy milyen képzettséggel milyen munkát fogok végezni. Most – pl. hogy versenypiaci körképet készítettem gyógyszergyártó cégek számára –, jelenlegi munkám 80%-a írás. De tudom, hogy öt év múlva más lesz a munka jellege. És nincs is gond ezzel.

2. A rugalmasság korlátai – a munka visszautasítása ugyanolyan fontos, mint a projektek elfogadása. – Ha nem hiszem, hogy egy projektet a kívánt színvonalon tudok teljesíteni, nemet mondok. Ám komfortzónámból is mindig kilépek valamennyire, időt szánva kutatásra, tanulásra és készségfejlesztésre. Ha azonban az újdonság meghaladja a 60%-ot, nem vállalom a munkát. Nem akarom tönkretenni a hírnevemet, vagy cserbenhagyni ügyfelemet.

Az alacsony vállalási árra is nemet mondok. Akkor is, ha nincs másik ügyfél kilátásban. A sikerdíjas megoldást sem vállalom. Mert ha ezután bejön egy fizető ügyfeles projekt, előfordulhat, hogy nem tudok a feltételes projektre összpontosítani.

3. Megérem a béremet – nem kérdés. – Túljutottam a kezdeti árazási tétovázáson. Mindig ugyanazt az óra- vagy napidíjat adom meg. Ha alkalmanként kevesebbet, vagy többet számolok, mindig van világos indokom.

4. A weboldalam nem ügyfélszerző, hanem hitelesítő. – Kezdetben azt hittem, hogy az ügyfelek honlapomon keresztül akadnak majd rám. Ma már tudom: a rólam halló ügyfelek azon keresztül ellenőriznek le. Ezért arra figyelek, hogy a webhely tömör, pontos, naprakész és profi megjelenésű legyen.

5. Időt takarítok meg a helyes adminisztrációval. – Nem félek e napi kb. 30 perces munkától. És beláttam: megbánom, ha elhanyagolom. – F: AIIP Blog, 2022. szept. 20.

 

Módosuló adatok – a statisztikai számítás megváltoztatására

Tömegek próbálnak tűzifát szerezni a télre, mióta a kormány bejelentette a vezetékes gáz és az áram árának emelését. Viszont azzal, hogy sok középosztálybeli is fával szeretne idén fűteni, azt sikerült elérni, hogy a szegényebbek még nehezebben juthatnak hozzá fához. Az állam pedig boldogan hátradől, mert a hivatalos elszámolás szerint a tűzifa ilyen használatával elmondhatjuk, hogy teljesül a klímacél. Ezt a jelenséget és a szilárd tüzelőanyagok használatát vizsgálja a Habitat for Humanity idei lakhatási jelentése.

… Egy tudományos elemzésnek általában nem a statisztikai módszertan szokott a legolvasmányosabb része lenni, Feldmár Nóra és Bajomi Anna Zsófia elemzése viszont itt is talált egy izgalmas részletet. A magyar kormány gyakran büszkélkedik azzal, mennyire jól áll az ország a megújuló energia használatával, és valóban, már a 2020-ra vállalt klímacélt is sikerült teljesíteni. De itt nem arra kell gondolni, hogy annyira sokaknak volna napelemük, vagy használnának szélenergiát: a magyar megújuló energiaforrások 70 százaléka fa és más szilárd biomassza. (A védett erdők tarvágását is lehetővé tévő rendeletét a kormány azzal is kommentálta, hogy megújuló energiaforrásról van szó.)

Ráadásul ezt úgy sikerült egyik pillanatról a másikra elérni, hogy 2016-ban jó egy évtizedre visszamenőlegesen megváltoztatták a módszertant: már nem azzal a tűzifafogyasztást számolnak, amelyet az erdészetes a saját kereskedelmi adataik alapján közölnek, hanem azzal, ami a KSH éves felméréseiben háztartási fogyasztási adatként kijön. Márpedig a KSH adata nagyjából az erdészeti számok 4-5-szörösét szokta mutatni egy korábbi elemzés szerint, valószínűleg nagyrészt azért, mert annyi az illegális fakitermelés. – F: HVG, 2022. okt. 13.

 

A begyűjtött adat még nem elég – képesség kell használatához

Már évek óta érezniük kellene a magyar szálláshelyeknek a turisztikai ügynökség reklámtevékenységének áldásos hatásait, de a nagy adatgyűjtési felbuzdulás ellenére szinte semmit sem lehet mérni. Pedig sokat segíthetne a szektoron a felgyűlt tudáshalmaz. – F: HVG, 2022. szept. 29.

 

Drágul a közérdekű adatigénylés

A legalacsonyabb összegű költség a duplájára emelkedik.

Egy új szabályozás értelmében változnak a közérdekű adatigénylések árai – olvasható a Media1-en. Míg korábban legalább ötezer forintos költségtérítést lehetett kérni adatigénylés teljesítéséért, addig a jövőben a legalacsonyabb összeg 10.ezer, a legmagasabb pedig 190 ezer forint lesz. – F: Kreatív, 2022. okt. 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük