MIBE Hírlevél, 2022. július-augusztus

 

Amiben egy könyvtár a vállalkozások hasznára lehet…

A MIBE a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárral együttműködve szervez konferenciát novemberben. Magyar és külföldi előadók – előzetes terv szerint: Hollandia, Nagy-Britannia és Izrael képviseletében – áttekintik a könyvtárak lehetőségeit, a coworking office-t, és annak kiterjesztett lehetőségeit.

 

Sikerdíj vagy ráfordítás alapján dolgozzon az információs szakembernek?

A német infobrokertv – Kichael Klems – azt a dilemmát veszi górcső alá, hogy dolgozhat-e az információs szakember sikerdíjért. (Ezt a kérdést Mary Ellen Bates is több, könyvében és blogjában is több soron felveti.) A válasz: egyértelmű ellenjavallat. Komoly szakember ilyen feladatot nem vállal be, ugyanis befektetett munkájának megtérülése egyrészt kétes, másrészt a szakma hitelét ássa alá. Az információs tanácsadó ugyanis nem az eredményt, hanem befektetett idejét és szaktudását értékesíti. További kérdés, hogy nemigen lehet méri egy információszerzés eredményességét. (Arról nem kizárt: a sikerdíj önmagában torzíthatja a beszerzett információt.) – F: Facebook, 2022. ápr. 4.

 

 Webes keresés EU-s megújítása – mit várhatunk az OpenWebSearch projekttől?

Az OpenWebSearch.EU projekt célja egy nyílt európai infrastruktúra kialakítása a webes keresés számára, valamint, hogy támogassa Európa digitális szuverenitását és elősegítse a nyitott, tisztességes keresőmotor-piacot. A két fókuszpont a digitalizáció és az innováció.

“A digitalizáció jelentősége a társadalom minden területén folyamatosan növekszik. Szükség van az információhoz való szabad hozzáférésre az interneten, amelyet nem befolyásolnak a nagy kereskedelmi hálózati monopóliumok. Európa rendelkezik a know-how-val és elegendő számítási kapacitással. Ha mindkettőt ügyesen kombináljuk, akkor számos európai keresőmotor digitális alapját teremthetjük meg. Az OpenWebSearch.EU projekt fontos kezdeti hozzájárulást fog nyújtani ehhez” – jelentette ki Dr. Stefan Voigt, a Német Távérzékelési Adatközpont (DFD) OpenSearch@DLR programjának vezetője. Az utóbbi projekt eredményei beépülnek az európai kezdeményezésbe. Az OpenSearch@DLR célja az is, hogy az interneten található adathalmazt hozzáférhetőbbé tegye a tudományos adatok és információk befolyásmentes keresése és megtalálása révén. – F: Sg.hu 2022. aug. 2.

 

Teams – magyarul is élőben feliratoz

Az élő feliratozás azt jelenti, hogy – a Microsoft automatikus beszédfelismerési (ASR) technológiai szolgáltatásnak köszönhetően – az értekezlet videója mellett vagy hangja alatt az elhangzó beszéd feliratként, valós időben megjelenik, a beszélő nevének feltüntetésével (kivéve, ha a beszélő úgy dönt, hogy nem járul hozzá ehhez).

A beállítások között – ami felül, a három pöttyre kattintva érhető el – hamar rá lehet találni az “élő feliratozás” funkcióra. A nyelv megadásához a profilunk mellett, a jobb alsó sarokban megjelenő három pöttyre kattintva lehet kiválasztani a magyar nyelvet. Itt már eddig is elérhető volt 34 különböző nyelv, most végre felsorakoztak melléjük Kelet-Közép-Európa és a Balkán nyelvei is. Ez ugyancsak egy tudatos stratégia eredménye, amely az esélyegyenlőség növelése érdekében azt célozza, hogy több nyelv is megkapja a világnyelveknek kijáró támogatást a Microsofttól.

Az élő felirat bekapcsolása után javasolt tisztán, lassan és közvetlenül a mikrofonba beszélni, hogy a funkció minél pontosabban működjön. Érdemes kerülni, hogy a résztvevők egyszerre beszéljenek és persze törekedni kell arra is, hogy a háttérben ne legyen zaj. Vagyis a feliratozás bekapcsolása kicsit ráncba szedi a diskurzust, ami ugyancsak jót tesz az értekezlet hatékonyságának.

Az értekezlet szervezője a funkciót bármikor leállíthatja vagy újraindíthatja az értekezlet közben. Az értekezlet hang- vagy egyéb információihoz senki sem férhet hozzá, azokat a Teams nem tárolja el. A feliratadatok véglegesen törlődnek az értekezlet befejezése után.

Amennyiben viszont az értekezletről átirat készül, ez az értekezlet végeztével a naptárban azonnal elérhető válik. Ilyenkor a résztvevők minden figyelmüket az élő kommunikációra összpontosíthatják, mert később hozzáférhetnek az elhangzott számadatokhoz, egyéb lényeges információhoz. Az értekezlet résztvevői az átiratot utólag .docx vagy .vtt fájlként tölthetik le. – F: Marleting.hu, 2022. aug. 5.

 

Rekordszámú olyan döntést hozott tavaly a kormány, amit nem ismerhetünk meg

Egyre több döntését zárja el a nyilvánosság elől az Orbán-kormány. Tavaly rekordszámú, 679 olyan kormányhatározat született, amelynél semmi nem indokolná a titkolózást, mégsem ismerhetők meg. A 2010 óta keletkezett úgynevezett “kétezres határozatok” egyharmada tavalyi.

Minden napra jutott tavaly csaknem két olyan kormánydöntés, amelynek tartalmáról – bár lehet, hogy ezrek vagy akár milliók életét is befolyásolhatja – semmit nem tudunk, hiszen mind úgynevezett kétezres besorolású kormányhatározat. A számozás fontosságáról később írunk részletesen, de a lényeg, hogy a kétezres döntések nem titkosított határozatok, mégsem hozzák nyilvánosságra őket. – F: HVG, 2022. júl. 28.

 

Tényleg hanyatlik a Google kereső?

Időről időre felmerül a kérdés, előnyére változik-e a keresőpiacon rendkívüli erőfölénnyel bíró Google a találatok minősége szempontjából, a szakértők is időnként megkongatják a harangot a hanyatlással kapcsolatban. Aminek több látható jele is van: míg a releváns friss tartalmak indexelése a korábbinál sokkal hosszabb folyamattá vált, addig a generált szeméttartalom előkelő helyen tanyázik egyes kulcsszavak esetében. Működőképes alternatíva helyette azonban nem nagyon van.

Pár hónapja jelent meg egy bejegyzés Dmitri Brereton mérnöktől a keresőpiaccal foglalkozó DKB nevű blogon, melyben azt írja: a Google kereső „haldoklik”, a felhasználóknak egyre nehezebb feladat előásni a releváns, jó minőségű organikus találatokat, mivel a toptalálatok listáján átvették az uralmat a hirdetések és a generált szeméttartalom. Ezért sokan az őket érdeklő kérdésekre válaszokat inkább más felületeken, például a Redditen keresnek. A poszt felütése szerint mára a Reddit lett a legnépszerűbb és legjobban használható kereső egyes témák esetén, ezt pedig csak maguk a Reddit üzemeltetői nem veszik észre, mivel egyelőre nem törik magukat egy felhasználóbarát kereső vagy tartalomszűrő fejlesztésén. Nem ritka, hogy aki a Redditen keres, az eredetileg a Google oldaláról indul, a kulcsszavak után a „+Reddit” kifejezéssel bővítve a keresést. – F: HWSW, 2022. jún. 29.

 

Tévhit, hogy a VPN mindentől megvéd: mutatjuk a módszert, amivel elkerülheted a bajt

Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára. A kiberbiztonsági kutatók szerint az általunk meglátogatott weboldalak, költéseink, tartózkodási helyünk és az, hogy milyen bankkártyával fizetünk, csak néhány azok közül az információk közül, amelyeket mások gyűjtenek és pénzzé tesznek. Háborús helyzetben a veszély még ennél is sokkal nagyobb: az adatokkal olyan módon élhetnek vissza, ami a virtuális és valós életünkre nézve is káros lehet.

Az ukrajnai háború kezdete óta a virtuális magánhálózatok (VPN megoldások) iránti kereslet Ukrajnában és Oroszországban is több száz százalékkal megugrott. Az ESET kutatói most megválaszolják a VPN-ekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket, bemutatják működésüket, valamint azt, hogyan nyújthatnak védelmet az online tevékenységeink során. – F: Pénzcentrum, 2022. aug. 10.

 

Adatalapú információs honlapot indít az MTÜ

Folyamatos, naprakész információk a hazai turizmusról… Az igyutazunk.hu oldal célja, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és más adatforrások alapján – többek között – a sajtónak, az önkormányzatoknak, illetve minden érdeklődőnek naprakész képet mutasson a hazai turizmusról.

“A kormány stratégiai célként tűzte ki a turizmusban az innovatív technológiai megoldások és folyamatok kialakítását, valamint a digitális attitűd fejlesztését. Az új honlap indítása is ezt a célt szolgálja. Az MTÜ számára fontos feladat a turisztikai szektor tájékoztatása, digitális edukálása, amely a honlap indításával új fejezetéhez érkezik. A turisztikai információs portál külön menüpontban mutatja be az egyes városok és térségek turisztikai teljesítményét, a külföldről érkező vendégek úti céljait, az aktuális vendégforgalmi adatokat és a toplistákat.

A cikkek és elemzések mellett elérhetőek az MTÜ által, statisztikai adatokból készített havi és heti riportok is, amelyek rendszeres tanulmányozása hozzásegíti az olvasót az adatok mélyebb értelmezéséhez is. Az oldal funkcióit, felépítésének áttekintését a láblécben elhelyezett útmutató is segíti” – írja új honlapjáról a Magyar Turisztikai Ügynökség. – F: Kreatív, 2022. júl. 15.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük