MIBE Hírlevél, 2022. december

 

Írd a naptáradba! Közgyűlés, 2023. febr. 15.
Meghívó: MIBE-klub – Médiafigyelés – Növekszik a nemzetközi médiatér jelentősége

Vendég: Szalay-Berzeviczy András (tulajdonos, ügyvezető, TranzPress). 2023. febr. 15. (szerda), 17:30., Stex Ház https://stexhaz.hu/index.php/hu/ – A nemzetközi médiafigyelő és –elemző vállalat media intelligence platformjával (www.pressmonitor.hu) több mint egymillió online és nyomtatott forrást figyel és elemez, közel valós időben. A testre szabott OSINT szolgáltatás hazai és nemzetközi szervezetek reputációmenedzsment, verseny-, versenytárs- és piacfigyelési tevékenységét segíti. Egyebek mellett médiaintenzitás, médiavisszhang, hangvétel és véleményvezérek adatvizualizációival.

 

Nehéz beszélgetések az ügyfelekkel

Coloradóban a virga nevű időjárási jelenség olyan csapadék, amely elpárolog földet érése előtt. Az információs tanácsadók gyakran találkoznak ilyennel. Viharos vita az ügyféllel, melyet segítünk elpárologtatni, mielőtt eláznánk. Lássunk három példát ilyen egyeztetésekre.

Költségvetés tárgyalása. – Alapvető árazási elvem, hogy az értékem szerint árazom magam. Igényfelmérés közben azt is megtudakolom, hogy mi a szállítandó információ célja. A beszélgetés végén mindig közvetlenül megkérdezem: hogy nagyjából mennyit szánnak a projektre. Ezt az ügyfelek 90%-a megmondja, 10%-nak pedig fogalma sincs, hogy mire fut ki a projekt. Az előbbinél az adott költségvetés mellett megtérülő információs csomagot tervezek, a lehető legtöbb értékkel. Ez utóbbi esetben megkérdezem: durván 100, 1000 vagy 10 000 dollár a várt bevétel? Ha visszaveszek, akkor a teljesítést és költségvetést egyaránt csökkente. Akiknek túl költséges a szolgáltatásom, nem lesznek visszatérő ügyfelek.

Az elvárások ügyfélpanasz-kezelés. – A felmerülő félreértéseket mielőbb érdemes rendezni. Sokkal könnyebb azt mondani az ügyfélnek a projekt elején, hogy „Lehet, hogy nem tudom megtenni X-et, de legalább Y-t megtehetek”, mint utóbb szabadkozni az alulteljesítés miatt. Ha mégis előfordul, akkor ez a megközelítés bizonyult a legtermékenyebbnek: „Sajnálom, hogy nem erre számítottál. Mit tehetek, hogy jó legyen?” Bármily furcsa, az ilyenkor elhangzó kérés teljesítés mindig csak szerény többletmunkával jár, amellett, hogy az ügyfél továbbra is elégedett marad.

Plusz feladatok kezelése. – Házfelújításnál valahányszor még egy apróságot kértem, a vállalkozó udvariasan azt válaszolta: „Persze, írok egy gyors kiegészítést a szerződéshez”. Az én gyakorlatom is ez: „Igen, szívesen. Összeírom a feladatokat és a költségvetést, és holnap átküldöm.” Mary Ellen Bates (ref.: MG) F: Aiip, 2022.10.25.

 

Az Európai Bíróság döntött: nem lehet többé rákeresni a pénzmosókra és offshore-királyokra

Egy tagállamok által fenntartott közös adatbázisnak hála, eddig bárki rákereshetett, hogy ki a végső tulajdonosa egy uniós székhelyű vállalatnak. Így derült fény a korábbi cseh kormányfő, vagy éppen a libanoni jegybank elnök visszaéléseire.  Ez a kapu azonban múlt héten bezárult. Az Európai Unió Bírósága ugyanis kimondta, hogy a nyilvántartás sérti az üzletemberek magánélethez és adatvédelemhez való jogát. Az átláthatóságért kampányolók szerint a döntés meglepő és drasztikus visszalépés a pénzmosás és a fedőcégekkel való visszaélések elleni küzdelemben. Az adatvédelmi jogászok ezzel szemben üdvözölték a döntést.

Miért fontos az UBO vagyis a tényleges tulajdonos? A világgazdasági válság óta megszaporodott azon vállalkozók száma, akik bonyolult szervezeti struktúrájú cégekbe mentették ki a vagyonukat, ezzel elkerülve az adófizetést. Ciprus és Málta valóságos adóparadicsommá változott, ami kedvezett a pénzmosásnak és így a szervezett bűnözésnek. Ez ellen vette fel a harcot az Európai Unió 2018-ban. Az új stratégia lényege az volt, hogy minden vállalkozás legfőbb vezetőinek a névsorát nyilvánosságra kellett hozni, és meg kellett osztani egy tagállami adatbázisban. A rendszer gyengéje az volt, hogy csak a szervezeti hierarchia csúcsán állók nevei kerültek napvilágra, így nem mindig lehetett tudni, hogy valóban kié a pénz. Viszont még így is sikerült lebuktatni jó pár óvatlan és korrupt politikust.

Most az Európai Bizottság és az Európai Parlament feladata, hogy a bíróság döntésének megfelelően módosítsa a jogszabályokat, ami valószínűleg hónapokig is el fog tartani. Viszont vannak olyan kormányok, amelyek a bíróság döntése nyomán azonnal letiltották a hozzáférést. Múlt pénteken már nem lehetett rákeresni osztrák, holland, belga és luxemburgi cégekre.

A világon elsőként, 2016-ban az Egyesült Királyság vezetett be mindenki által hozzáférhető céges nyilvántartását, Companies House néven. Ezen a héten pedig Nigéria indította el saját nyilvános adatbázisát. Az viszont mindkettőben közös, hogy az információkat nem ellenőrzik megfelelően. F: Euronews, 2022. nov. 29.

 

Foglalkozzanak-e tudásmenedzsmenttel a könyvtárosok?

A válasz természetesen igen, de nem mindegy mikor és miért, illetve milyen értéket tud ez teremteni a könyvtáraknak. Denise Carter, a DCision kutatási és analitikai cég ügyvezetője ennek kapcsán fogalmazta meg véleményét. Véleménye szerint több olyan munkakör is van, amelynek lényege, hogy a megfelelő információt a megfelelő személyhez juttassa el, a megfelelő formátumban. Úgy mint a könyvtárosok, iratkezelők, archiválók, információ- és tudásmenedzserek.

Többek közt azért is járunk konferenciákra, hogy a tudásmenedzsmentről és más tudományterületekről tanuljunk. A legizgalmasabb mindig olyan előadót hallgatni, aki hidat képez egy másik tudományághoz. Anélkül, hogy komoly szakmai ismereteket várna el a közönségtől. Ezekből az előadásokból lehet tanulni, hogy mit lehet saját területünkön is felhasználni, adaptálni a munkánkban.

Ha többet megtudunk más információs tudományágakról, azzal szolgálhatjuk saját közösségünk. Például vállalati könyvtár esetében megtudhatjuk, hogy az iratkezelő részleg számára mely dokumentumok kulcsfontosságúak a szabályozások miatt. Ezeket érdemes a lehető legmegfelelőbb metaadatokkal ellátni és legjobb formátumban szállítani. Ehhez ismernünk kell, ők hogyan kezelik a dokumentumokat és információkat. Ha pedig a cégnél valamelyik osztály tudásmenedzsment projekteket szeretne bevezetni, akkor abban is aktívan részt vehetünk.

De Carter figyelmeztet, hogy egy tanfolyam vagy egy konferencia nem fog szakértűvé tenni bennünket egy területen. A könyvtárosoknak tudnia kell, mit és miért csinálnak. Közben tanulhatnak más tudományágaktól eszközöket, technikákat. Attól még, hogy egy projekt után segítünk levonni a tanulságokat (lessons learned eseményt tartunk), nem leszünk tudásmenedzserek.

Az információs szakterületeknek hierarchia nélkül kell együttműködniük. A tudásmenedzsment minősőgének mutatója a hatékony információkezelés. A kapcsolat a területek közt többirányú. Mindebből profitál a szervezet. De el kell tudni magyarázni, hogy a könyvtáros milyen pontokon különbözik a tudásmenedzser munkájától, és mit nyújt tőle függetlenül, vagy épp vele közösen.

Tehát a könyvtárosnak érdeklődnie kell a tudásmenedzsment iránt. De minden információs szakembernek minden szférában mindig érdeklődőnek és tájékozottnak kell lennie bármely más információs tudományág iránt. Néha át kell lépni a határokat, felhasználni vagy újrahasznosítani egy másik tudományág elemét, ha ez hozzáadott értéket ad a munkához. (ref.: Habók Lilla) F: KIT Hírlevél, 2022. dec. 21.

 

Tanácsadás, térítésért, ‘nagydolgokban’

A világ legtermészetesebb dolgaiból is lehet üzletet csinálni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a bilitrénerek példája: azoké a vállalkozóké, akik a gyerekek szobatisztaságra nevelésének fáradságos és kudarcokkal terhes folyamatában ígérnek segítséget jó pénzért a mindennapos küzdelembe belefáradt szülőknek. Az Egyesült Államokban mostanság szép karriert lehet befutni a bilire szoktatás oktatásával, merthogy sok szülő úgy érzi, neki nincs ereje, türelme vagy ideje ehhez a folyamathoz.

A bilitréner-szolgáltatás meglehetősen diverzifikált. A The Potty Schoolnál az elakadt szülők az egyszerűen, online megtekinthető, pár alkalmas konzervkurzustól a telefonos konzultációkon át a személyre szabott helyszíni tanfolyamokig többféle lehetőségből választhatnak. Ezt a sokszínűséget az árak is tükrözik. Távtanácsokat már 20 dollártól kínálnak, de egy kétnapos, 16 órás otthoni képzésért 3500 dollárt számítanak fel (plusz a kiszállási költséget), ha pedig valakinek nagyon sürgős lenne a dolog, még további ötszázat ki kell csengetnie, hogy egy héten belül meglátogassák a cég szakemberei. Cserébe Swaney nem győzi hangsúlyozni, mennyire pénztárca- és környezetkímélő a gyors bilire szoktatás – szerinte legalább 50-100 dollárt lehet spórolni a havi pelenkaszámlán, arról nem is beszélve, hogyan csökken ezáltal a picik karbonlábnyoma. Másrészt vállalja, hogy a speciális igényű gyerekek esetében is ugyanezeket a tarifákat alkalmazza.

A szobatisztaságra nevelés nagy biznisz a tengerentúlon, amit mutat, hogy a szaktrénerek számtalan segédeszközt is rá tudnak sózni a feladat súlyától megszeppent szülőkre. Ilyenek a speciális fellépők és ülőkeszűkítők, az emésztést magyarázó mese- és szakkönyvek, vagy olyan, adventinaptár-szerű játékok, amelyek minden kis előrelépést vécédeszka alakú ablakok mögül előhúzható kis játékokkal jutalmaznak. F: HVG, 2022. nov. 24.

 

Megrendelőik kérték

Nyilvános adatbázisokból, sajtóból összeollózott, híresztelésekkel felturbózott anyagnak tűnik a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatások hátterének feltárására hivatott nemzetbiztonsági jelentés.

Titkosszolgálati dokumentumnak aligha nevezhető, és ordít róla, hogy nem a döntéshozóknak, hanem a „népnek” készült – összességében így kommentálták a HVG által megkérdezett egykori titkosszolgák azokat az irományokat, amelyeket a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Információs Központ (NIK) hozott nyilvánosságra a Márki-Zay Péter mozgalmának juttatott külföldi eredetű támogatásokkal kapcsolatban. A jelentésben feltárt „bizonyítékok” alapján a Márki-Zayékat érintő ügy sokkal inkább a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Állami Számvevőszék, esetleg az ügyészség hatáskörébe tartozik, mivel a nemzetbiztonsági vetülete igencsak áttételesnek tűnik. Minden kormányzati, politikai természetű híreszteléssel ellentétben az NIK például egyetlen olyan információt sem tárt fel, amely igazolná a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) nyújtott támogatásokban kulcsszerepet játszó Action for Democracy szervezet kapcsolatát a CIA-val vagy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA). Az ezekre való hivatkozás a jelentésben lényegében a mendemondákon alapuló, már-már az összeesküvés-elméletek határát súroló feltételezés. F: HVG, 2022. dec. 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük