MIBE Hírlevél, 2021. március

Üzleti információs szolgáltatások – könyvtárak segítségével, az OSZK-val együttműködve

A MIBE az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve közös szakmai rendezvényt tervez. A lehetséges program (egyben, vagy nagyobb érdeklődés esetén több részre bontva), külföldi előadókkal, hazai facilitátorokkal:

  • Lakossági alaptájékoztatás Hollandiából
  • Vállalkozások támogatása: a British Library Business & IP Centre gyakorlata
  • Speciális startupok támogatása: a The Library Tel Aviv célja és gyakorlata
  • Startup-támogatás / üzleti információ / alapok lerakása – működhet-e a SEXI-modell a könyvtárban?
  • Hazai igények vs. környezeti és belső feltételek a könyvtárakban
  • Műhelymunka: szolgáltatások megtervezése.

 

Információs és könyvtári munka Hollandiában – rendezvényünk volt

2021. márc. 10-én a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényt tartott hollandiai magyar könyvtárosok részvételével. A három magyar előadó által átadott tartalmatról szóló eddig megjelent híradások:

 

Hogyan áll az üzleti hírszerzés 2021-ben? (SCIP-jelentés)

 McKinsey szerint a világjárvány előtti piaci trendek drámai hullámzáson mennek keresztül. Mindannyian ismerjük az elmúlt egy évben az egyes iparágak bővülésének vagy gyors visszaesésének történetét. Azonban a versenyképes stratégiai és hírszerzési szakemberek számára a leglényegesebb trend, hogy egyre nagyobb a szakadék az ipar piacvezetői és a lemaradók között. Az előbbiek azonban nem csak a jobb likviditás-kezelés vagy a költségcsökkentések miatt kerülnek az élre. Hanem inkább azért, mert ügyesebben “látnak át a ködön”, és gyorsabban cselekedjenek a lehetőségek és fenyegetések között. Ha valaha is volt idő arra, hogy a szervezetek felpörgessék az üzleti hírszerzést, akkor a mostani éppen az.

Mint a világ legnagyobb, stratégiai üzleti hírszerzéssel foglalkozó nonprofit szervezete, az SCIP örömmel áll Crayonnal együtt ebben a tanulmányban. Amint a következő oldalakon olvashatja, az értékesítési megállapodások egyre szigorúbbak, a termékek életciklusai rövidülnek, és a holnapi versenytárs a mai vevő vagy beszállító. Az ingatag piac növekedésének támogatása érdekében sok szervezet több időt, pénzt és erőfeszítést fordít a versenystratégiára és az intelligenciára.

Egy figyelmeztetés: ne fogadd el, ha a CI a konjunktúra hullámzásától függ. Íme néhány javaslat a sors elkerülésére:

– Kezdd a “Miért”-tel. Költségvetés-emelését éppen jóváhagyták – gratulálunk! Pezsgőbontás előtt, ülj le a legfontosabb érdekeltekkel, hogy megértsd, miért fektetnek be többet. Melyek az elvárásaik? Mit tehetsz a siker érdekében?

– Összpontosíts. Akár teljesen, akár részmunkaidősen végzed a CI-t, értsd meg a projektek mögötti “miért”-eket. Ugyanis “Ha minden fontos, akkor semmi sem fontos”.

– Legyél gyors. Az ingyenes és fizetett CI eszközök időt takaríthatnak meg és hozzáadott értéket jelentenek. De ne ragadj a folyamatba korszerűsítésbe vagy akár automatizálásba. Fontosabb a tolmács és kommunikátor funkciód, mint az összesítés. A mozdulatlanság a leggyorsabb módja a hátracsúszásnak. Ez a jelentés nagyszerű betekintést nyújt a gyorsabb előre lépéshez és a CI hatásának felgyorsításához. (ref.: MG) F: SCIP

 

Közkönyvtárak és a nyilvános kormányzati adatok – partnerség a fejlesztésekért

A közkönyvtárak közvetítő szerepe a kormány és a közösség között most fontosabb, mint valaha. Biztosítsanak hozzáférést a kormányzat információihoz, ezzel támogatva a pandémia és a hamis információk elleni küzdelmet.

Az Open Data Literacy (ODL) projekt link felismerte a közkönyvtárak új felelősségében rejlő lehetőségeket és kihívásokat, és támogatni kezdték a nyilvános adatok elérését. Eddigi munkájuk néhány fontos részlete:

  • Az ODL elsődleges célja a munkaerő fejlesztése. Közvetítők a közkönyvtárak, kormányhivatalok, valamint a könyvtár- és információtudományt tanulók és oktatók.
  • Tantervet állítottak össze, hogy segítsenek felkészülni az adatforrásokkal és -szolgáltatásokkal kapcsolatos munkára a szakkönyvtárakban és repozitóriumokban. Foglalkoznak benne a közösség számára nyilvános adatokkal, fókuszban a közkönyvtárak és a közszféra szektor munkájával.
  • A nyílt adatok tanterv három kurzusa az MLIS programban: Adatkurátori feladatok I. (A hallgatók protokollt fejlesztenek ki, új metaadatokat és dokumentációt készítenek az adatok eléréséhez, majd közzéteszik az adatokat.), Adatkurátori feladatok II. (Adatok, gyakorlati és szolgáltatói környezetben), Digitális megőrzés.
  • A hallgatók tapasztalatot is szerezhetnek az ODL partnerei segítségével. 10 héten keresztül mentor segítségével megtanulhatják a tanultak gyakorlati alkalmazását.
  • A tantervet minden évben frissítik. Például már több szerep jut a technológiai tartalomnak, mint korábban.

– F: Library Journal (2021. febr. 25.) ref.: KIT Hírlevél

 

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók: /alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük