15. Konferencia: Jövendőmondás – predikció a múlt és a jelen adatai alapján + Információs tanácsadás – workshop

konferencia

Konferencia: 2015. szeptember 23.
Nyeremény-kvízünk megoldása: ld. a lap alján.

 

Hányféleképpen kutatható a jövő?Dr. Hideg Éva professzor, jövőkutató, Budapesti Corvinus Egyetem, MTA doktora
Egyenlő pályák, egyenlő esélyek – Én biciklivel megyek – A tudományos kutatás jövőbeni trendjeiPorosz Péter, kutatásmenedzsment tanácsadó, Elsevier B.V., meghívott vendégelőadóval
Előrejelzés és jövőszcenáriók lehetőségei az IT-ágazatban Sugár Mihály, T-Systems Magyarország Zrt.
Trendekre csupaszított céginformáció – okok a számok mögöttHitzinger Anna, Opten Kft., vezető elemző
Early warning és jövőbeni szcenáriók Jövőkutató Információs tanácsadói projektekAnnie-Joan Olesen, A9 Information Consultancy, Dánia (pódiumtolmácsolással)
Sorok között olvasásVarjú Zoltán, Precognox Kft.
Kultúra és versenyképesség: mi az ok és mi az okozat? Pillanatfelvétel és/vagy predikció?Dr. Bakacsi Gyula, egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Menedzserképző Központ


Információs tanácsadás workshop

Információs tanácsadás –workshop (szept. 24.)
Hogyan értsük meg a felhasználók / ügyfelek elvárásait és hogy miért vegyen igénybe információs tanácsadót? Példák, predikciós megbízások. – Annie Joan Olesen (A9 Information Consultancy, Dánia) és Dr. Mikulás Gábor (GM Info Consulting Kft.) közreműködésével.

Támogatók:
Elsevier B.V.
KIT Hírlevél

 

 


konf2015_hideg

Dr. Hideg Éva: Hányféleképpen kutatható a jövő?

Áttekintés a jövőkutatásban alkalmazott különféle jövőfelfogásokról és közelítésmódokról, valamint azok gyakorlati beválásáról. Az előrejelzések és előretekintések készítésének jelenlegi sikerei és nehézségei, valamint az interaktivitáshoz történő alkalmazkodás útjai és módjai.


konf2015_poroszPorosz Péter: Egyenlő pályák, egyenlő esélyek – Én biciklivel megyek – A tudományos kutatás jövőbeni trendjei

Mi teheti sikeressé a kutatási programokat a nemzetközi versenyben? Milyenek a szakmai együttműködés lehetőségei a versenykörnyezetben? Előre jelezhetők-e a tudományos kutatás trendjei?


konf2015_sugarSugár Mihály: Előrejelzés és jövőszcenáriók lehetőségei az IT-ágazatban

Az előadó betekintést nyújt az információ-elemzési és értékelési módszerekbe, amelyekre saját szakértői előrejelzéseit építi. Egyben rámutat a technológiai ágazatban zajló folyamatok alapvető megjósolhatatlanságára, a meghatározó tényezők megismerhetőségének és kiszámíthatóságának korlátaira.


hiztingerHitzinger Anna: Trendekre csupaszított céginformáció – okok a számok mögött

Hogyan kell a trendelemzésben figyelembe venni a technikai hatásokat, jogi változások hatásait, azaz hogyan csupaszítható le egy elemzés tisztán gazdasági a gazdasági folyamatok által indokolt változásokra?


konf2015_olsenAnnie-Joan Olesen: Early warning és jövőbeni szcenáriók – Jövőkutató Információs tanácsadói projektek

Early Warning módszertan: mely piacok fejlődnek kedvezőbben? Példák a korai előrejelzés / lehetőségek korai azonosítása rendszer felépítésére. Jövőbeni szcenáriók a várható üzleti környezet minél jobb megismerésére.


konf2015_varjuVarjú Zoltán: Sorok között olvasva

Rengeteg szöveget fogyasztunk és generálunk a weben. E részben strukturálatlan szövegek feldolgozásának lehetséges eszköze a tartalomelemzés. De melyek is e lehetőségek?


konf2015_bakacsiDr. Bakacsi Gyula: Kultúra és versenyképesség: mi az ok és mi az okozat? Pillanatfelvétel és/vagy predikció?

Kultúra és versenyképesség között nincs egyértelmű kép, és nincs egyetlen nyerő mintázat, de a fejlesztés-orientáltság vs. status quo orientáltság főfaktor tényezői meghatározóak a fejlettség / versenyképesség tekintetében.

Dr. Bakacsi Gyula


Fotók: Zsiga Pál


Információs tanácsadás – workshop pódiumtolmácsolással szept. 24.

konf2015_olsenAnnie Joan Olesen (A9 Information Consultancy, Dánia) és Dr. Mikulás Gábor (GM Info Consulting Kft.) közreműködésével
– Hogyan értsük meg a felhasználók / ügyfelek elvárásait és hogy miért vegyen igénybe információs tanácsadót? Példák, predikciós megbízások.

chandros

A workshop szerzőjének könyve: Information Consulting – Guide to Good Practice (Oxford, 2011). Szerzők Annie-Joan Olesen, Irene Wormell, Mikulás Gábor; részben a MIBE tagjai – az információs tanácsadás iránt érdeklődőknek kínál tapasztalatokat az induláshoz és a munkához. A gyakorlatias szempontok érvényesülését magyar, brazil, kanadai, dán és svéd esettanulmányok is segítik.


 

Nyeremény-kvízünk megoldása:

  • Mi az infobróker? – térítéses információszolgáltatást végző szakember
  • Melyik könyv a MIBE kiadványa? – Információból üzleti érték
  • Mikor alakult a MIBE? – 2001-ben
  • Melyik év MIBE-konferenciája foglalkozott leginkább a könyvári funkcióval? – 2014
  • Melyik nem a MIBE webcíme? – helyes: www.mibeinfo.hu, www.mibe.info; nem helyes a www.mibe.hu
  • Melyik nem joga a MIBE-tagnak – ingyenes konferencia-részvétel (ugyanis a konferencia-részvétel kedvezményes számukra)
  • A MIBE tevékenységébe nem tartozik bele… – a Közép-Kelet-Európa információbrókereinek összefogása

Gratulálunk a nyerteseknek; akik vendégeink a konferencián!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük